Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju naredio je prikupljanje činjenica i dokaza o slučaju u fočanskoj Univerzitetskoj bolnici gdje je prilikom porođaja povrijeđeno novorođenče, izjavio je Srni portparol Okružnog javnog tužilaštva Srđan Vukanović.On je rekao da je Okružno javno tužilaštvo u Trebinju obaviješteno od Policijske uprave Foča da je novorođenče sa povredama glave medicinski zbrinuto u Kliničkom centru (KCU) u Sarajevu, gdje je izvršen operativni zahvat.

Prema Vukanovićevim riječima, Policijska uprava Foča je Okružno javno tužilaštvo u Trebinju o navedenom događaju koji se desio 19. avgusta, obavijestila 20. avgusta.

– Dežurni tužilac je naložio službenicima Policijske uprave Foča da prikupe medicinsku dokumentaciju iz fočanske Univerzitetske bolnice i KCU Sarajevo, izjave od medicinskog osoblja, roditelja i drugih lica koja imaju saznanja o događaju, kao i druge činjenice i dokaze o ovom događaju – rekao je Vukanović.

On kaže da će po prikupljanju dokaza, Tužilaštvo utvrditi da li u radnjama pojedinih lica ima elementi krivičnog djela i za njih će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ranije jei izjavio da je u Univerzitetskoj bolnici u Foči pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio kada je novorođenče prilikom porođaja palo na pod, te poručio da donošenje zaključaka o ovom treba prepustiti nadležnim institucijama.

Šeranić je izrazio žaljenje zbog nesrećnog slučaja koji se dogodio u porodilištu ove zdravstvene ustanove, te istakao da je najvažnije da beba bude dobro.

(Srna)