ISTOČNO SARAJEVO – Tužilaštvo očekuje da se najstroža kazna izrekne Sarajliji Amiru Kujoviću (37), optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su na području Istočnog Sarajeva poginuli supružnici Hršum, Danijela (42) i Dario (50).

Iznošenjem završnih riječi, danas je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu završeno suđenje Kujoviću.

Tužilaštvo je u završnoj reči navelo da očekuje da Kujović bude proglašen krivim te dodalo da je sav dokazni materijal ukazao na to da je počinio krivično djelo.

Odbrana je u završnoj riječi istakla da nije utvrđeno zbog čega je došlo do saobraćajne nesreće, te da ni nakon svih ročišta i izjava svjedoka, uzrok nesreće i dalje nije poznat.

Na današnjoj završnoj riječi, po prvi put od početka suđenja, pojavili su se sinovi nastradalih supružnika, Danilo i Ilija, koji su sa najbližim rođacima izrazili ogorčnje na ponašanje Kujovića tokom sudskog procesa.

Neutješna porodica je na ročištu doživjela neprijatnost, jer im danas sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu nije dozvolila da se obrate i pročitaju pismo koje je napisao Danilo Hršum, stariji sin stradalih supružnika.

Članovi porodice su istakli da su ogorčeni ovakvim postupkom Suda, napominjući da su željeli da izraze svoju bol i tugu. Navode da i po zakonu na to imaju pravo, ali da se sudija Zinaida Husić oglušila na njihove molbe i na zakon.

Tvrde da je sudija napravila procesnu povredu po dva razloga – nije, kako kažu, dozvolila da se u ime porodice obrati Miloš Dragović, otac pokojne Danijele, a druga je što nije dozvolila tužiocu da kaže da su neosnovane optužbe protiv sudskog vještaka saobraćajne struke koje je iznio advokat optuženog.

Kako “Nezavisne novine” saznaju, u tom pismu Danilo navodi da je tog 11. avgusta 2020. godine, kada je ostao bez oba roditelja, njihovo djetinjstvo prekinuto i nestali su igra i smijeh.

“Nestalo je i onoga što nam najviše nedostaje u životu, nestalo je roditeljske ljubavi i pažnje! Tada smo morali da odrastemo ‘Preko noći’; što stari ljudi obično kažu”, naveo je Danilo.

Ožalošćeni sin je napisao šta je sve izgubio gubitkom roditelja.

“Nestala su zimovanja na planinama, dolasci na roditeljske sastanke, buđenje majke da idemo u školu, očeva briga da se ne prehladimo kada nas je vraćao znojave sa treninga. Nestali su naši roditelji….zauvijek!”, naveo je Danilo Hršum.

Navodi da dok su kući poslije sahrane sjedili i dok im je dolazila rodbina da izjave saučešće, u bolu, pitali su ih zašto se ovo dogodilo, kome i zašto su krivi njihovi roditelji, i ko je taj koji im ih je oduzeo za čitav život, a da su dobili odgovor da je to Amir Kujović.

“U danima nakon toga, s ozbirom da i sami imamo društvene mreže, svakodnevno smo gledali njegove objave, za koga smo mislili da od sramote i griže savjesti neće izaći na ‘bijeli dan’, ali smo se očigledno prevarili. Kujović je svakodnevno objavljivao na društveim mrežama kako je ‘najjači’, pokazujući mišiće uz tekst ‘Nek priče kruže’, zatim ‘Još jedna u nizu uspješnog poslovanja’. Kakvo uspješno poslovanje? Dobar je posao obavio tog kobnog dana naših života?”, upitao je Danilo Hršum.

Ističe da su svakog ročišta čekali djedove da dođu kući i da im kažu da je Kujović osuđen, da leži u zatvoru i da će tamo ostati puno godina.

“Nas su naši roditelji, koji su bili pošteni službenici u provođenju zakona ove države, učili da je pravda dostižna i da treba vjerovati insitucijama. Molimo vas da ova presuda, koju čekamo, dokaže da su naši dobri roditelji bili u pravu, kako bi se ja i moj brat tim riječima mogli voditi kroz život”, naveo je Danilo.

Miloš Dragović, Danijelin otac, istakao je da je njegov unuk Danilo napisao emotivno i potresno pismo u kojem je izrazio svoja osjećanja, pišući o težini odrastanja bez oba roditelja.

“Moji unuci su očekivali da će Amir Kujović izraziti neko kajanje i poštovanje prema porodicama nastradalih, ali on je samo nastavio da se ponaša bahato, izlazi po klubovima, objavljuje slike iz svojih provoda”, rekao je Dragović.

Iz ove dvije porodice istakli su da je uz ogroman napor zaustavljena inicijativa velikog broja članova rodbine, prijatelja i komšija koji su izrazili želju da se danas okupe ispred Okružnog suda u Istočnom Sarajevu kako bi pružili podršku porodicama.