Za manje od 24 sata u Banjaluci su poginula dva radnika prilikom pada sa gradilišta.

Prva nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16.20, kada je u centru Banjaluke poginuo državljanin Turske, a jutros se desila druga tragedija, u kojoj je život izgubio Siniša Macura (62) iz Banjaluke.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su da se prva nesreća dogodila u Ulici Nikole Pašića, gdje je život izgubio O.G. (54), državljanin Turske.

– Do nesreće je došlo prilikom izvođenja radova na betoniranju stuba na drugom spratu zgrade. Tom prilikom je O.G. pao na zemljanu podlogu garaže i smrtno nastradao – pojasnili su u Tužilaštvu.
Zaštitna oprema

Dodali su da je uviđaj na licu mjesta obavio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Siniša Marković, zajedno sa službenicima Policijske uprave Banjaluka.

– Tužilac je naložio da se preduzmu potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja okolnosti navedenog događaja, a naložena je i obdukcija tijela nastradalog, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske – pojasnili su u Tužilaštvu.

Prema pričama mještana koji živi u blizini zgrade, nesrećni čovjek nije nosio zaštitnu opremu.

– Gledam ih po cijeli dan dok tu rade i malo ko od tih radnika nosi zaštitne kacige i drugu opremu. U ponedjeljak su bile velike vrućine; možda mu je pozlilo od topline, pa je zbog toga izgubio ravnotežu i pao – rekao je jedan od sagovornika Srpskainfo.

Gradilište na kojem se dogodila nesreća danas je bilo zatvoreno.

Pad sa balkona

Druga nesreća se dogodila danas oko osam sati u banjalučkom naselju Petrićevac.Tom prilikom nastradao je Siniša Macura, kada je pao sa neobezbijeđenog balkona, sa visine od oko dva i po metra.

Prema našim saznanjima, nesreća se desila ubrzo nakon što su Macura i još jedan njegov kolega danas došli na gradilište.

– Nisu još počeli s radovima, pošto su čekali da dođe materijal. Riječ je o kući koja se gradi i nije bila velika visina. On je obično radio na zemlji i nije se penjao na objekat. Jutros se vjerovatno popeo da nešto uzme ili vidi – ističe za Srpskainfo jedan od očevidaca nesreće.

Kaže da je ubrzo nakon što se popeo u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao. Ističe da je čuo kako je neko u jednom trenutku uzviknuo „Pade čovjek“.

– Čuo sam da je pao direktno na glavu i stomak i od zadobijenih povreda preminuo. Neko je pozvao Hitnu pomoć, koja je došla za desetak minuta – kaže naš sagovornik.
Vještačenja

Dodaje da su ga ljekari pokušali reanimirati, ali mu nije bilo pomoći.

– Pričao sam i sa ostalim ljudima koji su bili tu i nikom nije jasno kako se desilo da tako izgubi ravnotežu i padne. Moguće i da mu je zbog vrućine pozlilo, a možda je i nešto drugo uzrok nesreće – ističe naš sagovornik.

Poznanici kažu da se Macura nije ženio i da je iz Priječana, a da je iza njega ostala sestra.

Nakon obavljenih vještačenja biće poznat tačan uzrok ove nesreće na gradilištu.

Na mjesto nesreće ubrzo je stigla i policija, koja je, zajedni sa tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, obavila uviđaj.

Tužilac je naložio da se preduzmu potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja okolnosti navedenog događaja. Naložena je i obdukcija tijela nastradalog, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.
Izbjegavati radove na vrućini

S obzirom na ekstremno visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozivalo je građane Republike Srpske da u ovom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. Preporučuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti. I iz Sindikata Republike Srpske su tražili od poslodavaca da se izbjegava da građevinski radnici izvode radova u najtoplijim dijelovima dana. Oni su dali preporuku da se preraspodjeli radni dan.