Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje kriminalističku istragu kodnog naziva ”TIKET” u okviru koje se 11 lica sa područja Trebinja, Foče i Čajniča sumnjiči da su počinila krivična djela ”Prevara” iz člana 230 KZ RS i ”Pranje novca” iz člana 263 KZ RS.
Izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području Foče, Trebinja i Čajniča i tom prilikom policijski službenici su pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa izvršnjem navedenih krivičnih djela. Slobode je lišeno osam od 11 osumnjičenih, dok su tri lica bila nedostupna. Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade, puštena na slobodu.
Osumnjičeni su navedena krivična djela počinili tako što suse, u proteklom vremenskom periodu, putem profila na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima. Pomoću aplikacija za komunikaciju putem interneta (”Viber”, WhatsApp”, ”Messenger”) su stupali u kontakt sa oštećenim licima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi,u pogledu toga da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.
Navodili su oštećene da, putem servisa za slanje novca ”Western Union”, ”RIA-e money transfer”, ”Međunarodna poštanska uputnica” i ”Moneygram”, uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja, na ime lica koja su angažovana za te potrebe, kao i na imena samih osumnjičenih.

Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljnjoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici (osumnjičeni su im slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih) te im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca.
Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem gore pomenutih krivičnih djela iznosi više od 100.000 KM.
Apelujemo na građane da prilikom komunikacije na društvenim mrežama budu oprezni i ne vjeruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarili novčani dobitak sarađujući sa njima. Naglašavamo da se u ovim slučajevima uvijek radi o pokušaju prevare.