Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Zbog pogoršanog epidemiološkog stanja u Hercegovi se vrtoglavo pune bolnički kapaciteti, a zbog velikih izostanaka učenika i nastavnog osoblja škole prelaze na online nastavu, dok se uvođenje restriktivnijih mjera ne razmatra.

Glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK Pero Pavlović za naš portal kaže kako se škole ponašaju na tragu odluke resornog Ministarstva obrazovanja HNK, nakon preporuke Kriznog štaba da se škola prolongira.

“Ministarstvo obrazovanja je u dogovoru s direktorima škola usvojilo preporuku da svaka škola zajedno s Kriznim štabom lokalne samouprave u kojoj je smještana prosudi kako i na koji način će izvoditi nastavu. Jedna škola u Čitluku je donijela odluku i već prešla na online nastavu, a škole u Općini Prozor-Rama su također imale sastanak njihovog Kriznog štaba i škole te donijeli odluku da od ponedjeljka izvodite online nastavu”, kaže Pavlović za Klix.ba.

Hoće li uskoro još neke škole prijeći na online nastavu, kako kaže to je stvar njihove prosudbe.

“Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK je dao preporuku i Ministarstvo obrazovanja je u dogovoru s direktorima obrazovnih ustanova prepustilo školama koje imaju svoje operativne timove i krizne štabove u školama i općinama ili gradovima da donose takve odluke”, pojasni je Pavlović.

Napominje da škole o odluke promjene načina izvođenja nastave obavještavaju resorno ministarstvo i imaju mogućnost da se organiziraju onako procjene da je najbolje u skladu s epidemiološkom situacijom.

Što se tiče općih epidemioloških preporuka i uvođenje restrikcija kako naglašava Pavlović Krizni štab HNK ih donosi u skladu s onima s Federalnog nivoa.

“U ovom trenutku još nije bilo razmatranja o tome da se uvedu neke rigoroznije mjere, jer mi imamo mogućnost donijeti samo rigoroznije mjere od onih koje su na snazi”, kazao je Pavlović.

Naglašava da Krizni štab HNK poziva građane da se poštuju mjere koje su na snazi, jer one mogu usporiti širenje koronavirusa barem donekle i ponoći opterećenom zdravstvenom sistemu da malo prodiše.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar 14. januara je testirano 1148 uzoraka, od kojih je u HNK 338 osoba pozitivnih na koronavirus. Od toga je 214 soba iz Mostara, 31 iz Čapljine, 58 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 10 iz Stoca, 2 iz Ravnog i 18 iz Konjica.

U HNK je na snazi je 3096 rješenja o samoizolaciji koja su izdali kantonalni i općinski inspektori.

Dramatičan je porast Covid pozitivnih osoba i u Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje je u protekla 24 sata zaključeno 15. januara tokom popodneva zabilježeno 219 osoba pozitivnih na prisustvo koronavirusa, od kojih je 97 iz Ljubuškog , 93 iz Širokog Brijega , 16 iz Posušja, te 13 iz Gruda.

Prema posljednjim podacima u mostarskoj Covid bolnici je na liječenju 125 bolesnika, od kojih je 18 na respiratoru, a ljekari svakodnevno pozivaju građane na vakcinaciju, koja je kako napominju jedina prava metoda za suzbijanje koronavirusa.