U prostorijama Policijske uprave Foča danas 29.09.2022. godine održana je konferencija za medije povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust sa uporednim pokazateljima iz 2021. godine na kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave Kostović Velimir, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović i načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić.

Načelnik Policijske uprave je konstatovao da na području Policijske uprave Foča stanje zadovoljavajuće, te da su u izvještajnom periodu evidentirana smanjenja u svim oblastima rada.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

U mjesecu avgustu evidentirano je 15 krivična djela što je za 16,7% manje u odnosu na uporedni period, Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocu prijavnjeno je 12 krivičnih djela, dok su po nepoznatom počiniocu prijavljena tri krivična djela. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 15 izvještaja protiv 12 lica.Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, evidentirano je 12 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, po jedno jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog kriminaliteta. Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 12 krivičnih djela, od čega je najveći broj ostalih krivičnih dijela opšteg kriminaliteta. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 80%. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela sa najtežim posledicama. Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije je istakao operativnu akciju kodnog naziva „Vojnik“ kojom prilikom je oduzeto 27 kg marihuane.

Ukupno je evidentirano 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira što je za 70,7% manje u odnosu na prošlu godinu, kao i ukupan broj prekršaja javnog reda i mira kojih je bilo 15 što je za 65,9% manje u odnosu na 2021. godinu. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 33 saobraćajne nezgode što je za 34% manje u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja 26 su sa materijalnom štetom, dok je evidentirano sedam nezgoda sa povrijeđenim licima od toga jedna sa poginulim licima, dvije sa teško povrijeđenim licima i četiri sa lakše povrijeđenim licima. Tokom realizacije akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ preduzeto je niz preventivnih i represivnih aktivnosti, te je održano predavanje za 569 đaka u osnovnim školama, kada je u pitanju represivni dio akcije evidentiran je 91 prekršaj od kojih su najčešći nepropuštanje pješaka, nepravilno parkiranje i neprilagođena brzina.

Načelnik Odjeljenja policije uputio je apel vlasnicima vozila da registruju motorna vozila, kojom prilikom se provjerava tehnička ispravnost istih kako ne bi činili rizičnu grupu učesnika u saobraćaju.