– Borba sa vatrenom stihijom na području Konjica traje četvrti dan, a vatrogasnim ekipama u gašenju požara koji je zahvatio površinu od oko 60 hektara pomažu i dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Kako je pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić stanje na terenu je veoma loše.

-Sve je puno dima i pepela, slabo se vidi. Opožareno je oko 60 hektara površine i stanje je jako teško, na teren su sve vatrogasne ekipe, a jutros iza sedam časova su nam ponovno u pomoć stigla dva helikoptera Oružanih snaga i pomažu u gašenju požara – kaže Hodžić za portal Kliks.

Podsjeća da je požar izbio u petak i da su s vatrom na području Konjica vatrogasci bore već četvrti dan i da su nastale ogromne štete, a zbog požara koji su zahvatili Hercegovinu upućen je i zahtjev za međunarodnu pomoć.

Savjet ministara zatražio je danas od nadležnih organa Hrvatske pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom, koju će primiti organi civilne zaštite u BiH.

Ovu hitnu odluku Savjet ministara donio je kako bi se pomoglo stanovništvu na području opština Čitluk, Čapljina i Konjic, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara.

Odluka o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara u donesena je jednoglasno, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, na vanrednoj telefonskoj sjednici.

Vezane objave