Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 798 – na 171.306, pokazuju jutrošnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Juče su zabeležena čak 933 novoobolela. Broj smrtnih slučajeva povećan je za 101 – na 7.634, prenosi Rojters.Rusija: 10.028 novih slučajeva, ukupno 242.271

U Rusiji je registrovano 10.028 novih slučajeva u poslednja 24 sata, tako da je ukupan broj zaraženih 242.271.

Zdravstvene vlasti su saopštile da od ukupnog broja novoobolelih njih 4.461, odnosno 44,5 odsto, ne pokazuje nikakve simptome, prenosi Rojters.

Rusija je od juče na drugom mestu u svetu po broju zaraženih korona virusom, posle SAD.

Rusija je obustavila upotrebu medicinskih respiratora modela Aventa-M koji je u toj zemlji proizveden posle 1. aprila, a nakon što su dva takva aparata navodno izazvala požar u dve različite bolnice, saopštila je Služba za zdrastveni nadzor Roszdravnadzor.

U požaru u bolnici u Sankt Peterburgu u utorak je poginulo pet osoba, a u bolnici u Moskvi poginula je jedna osoba u subotu, prenosi TASS.

Ruske zdravstvene vlasti juče su saopštile da proveravaju kvalitet i bezbednosti respiratora u ove dve bolnice.

Ranije danas je američka federalna agencija za upravljanje krizom (FEMA) saopštila da su respiratori tipa Aventa-M koje je Rusija poslala Sjedinjenim Američkim Državama, u toj zemlji nikad nisu korišćeni.

Najstarija žena u Španiji oporavila se od korona virusa

Žena stara 113 godina, za koju se veruje da je najstarija žena u Španiji, oporavila se od korona virusa, saopštili su zvaničnici.

Mariji Branias dijagnostifikovan je u martu, ali nakon nekoliko nedelja u izolaciji, ona se oporavila.

To znači da je preživela pandemiju gripa 1918-19, španski građanski rat 1936-39 i korona virus, prenosi BBC.

“Sad kad joj je dobro želi da govori, da objašnjava, to je opet ona”, tvitovala je njena ćerka.

Marija Branias rođena je u Meksiku 1907. godine, a dve decenije živi u staračkom domu u gradu Olot.

Broj preminulih u Španiji porastao je danas za 184 što je blagi porast u odnosu na jučerašnji dan, kada je broj smrtnih slučajeva iznosio 176, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj preminulih u Španiji dostigao je 27.104, preneo je Rojters.

Broj slučajeva kod kojih je dijagnostifikovan korona virus iznosi 228.691, što je za 661 više u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 228.030.

Granice zatvorene najverovatnije do jula

Španske vlasti planiraju da granice ostanu zatvorene za većinu putnika iz inostranstva do jula kako bi izbegle pojavu drugog talasa korona virusa, izjavila su danas dva neimenovana izvora iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kopnene granice sa Francuskom i Portugalijom zatvorene su od sredine marta kada je proglašena vanredna situacija radi borbe protiv pandemije, preneo je Rojters.

Španija je počela da ublažava restriktivne mere za svoje građane, kako je pandemiju stavila pod kontrolu, ali je nametnula dvonedeljni karantin za strane putnike i praktično zatvorila vazdušne i morske granice kako bi izbegla uvoz novih slučajeva iz drugih zemalja.

Mere karantina ističu 24. maja, kao i vanredno stanje, ali i jedno i drugo se može produžiti.

U svakom slučaju, ograničenja vezana za putovanja biće verovatno na snazi mnogo duže u odnosu na 24. maj, bez obzira koliko je turizam važan za špansku ekonomiju, rekli su neimenovani izvori Rojtersu.

“Kada dostignemo novu normalu, možemo početi sa otvaranjem granica sa zemljama šengena, govorimo o otvaranju za ove zemlje početkom jula”, rekao je jedan od izvora.

I drugi izvor je potvrdio da vlada ne očekuje da otvori granice pre jula. Da bi sprečila novi talas zaraze od putnika iz inostranstva, vlada proučava načine kako da iskontorliše ko može da uđe u zemlju.

“Dva modela su predložena – ili sanitarni koridori ili medicinsko testiranje”, istakao je prvi izvor.

Deo letnje sezone i dalje može da bude sačuvan dolaskom turista iz šengenske zone, dodao je izvor.

U Austriji korona virus trenutno ima 1.069 osoba

U Austriji se broj aktivno obolelih značajno smanjuje, a u protekla 24 sata smanjio se za 121 slučaj na ukupno 1.069.

Ukupno je, od izbijanja epidemije u Austriji krajem februara, izlečeno 14.304 obolelih od korona virusa.

Od početka epidemije korona virusom zarazio se 15.931 stanovnik Austrije, što je za 39 više nego juče.

Trenutno su hospitalizovane 243 osobe, za 21 manje nego pre 24 sata, a 55 se nalazi na intenzivnom odeljenju, što je smanjenje od četiri pacijenta.

U protekla 24 sata umrla je jedna osoba, čime se broj umrlih povećao na 624.

Od početka epidemije u Austriji je sprovedeno 336.252 testiranja na korona virus, od čega najveći broj u Beču sa 76.478.

Italija: Epidemija se ne smiruje, danas više obolelih nego juče

U Italiji je u poslednja 24 sata preminulo 195 ljudi, 23 više nego juče, čime je ukupan broj žrtava virusa 31.106, navodi Gardijan.

Broj novih slučajeva danas je 888, i on je veći nego juče kada je registrovano 514 novoobolelih.

Kabinet premijera Đuzepea Kontea očekuje da će uskoro biti odobren paket vredan 55 milijardi evra namenjenog za oporavak italijanske ekonomije.

Ovaj dugoočekivani paket biće namenjen za oporavak malih preduzeća, porodicama koje se bore za preživljavanje pod blokadom, radnicima koji su ostali bez posla, frilenserima, za sektor zdravstva i turizam.

Vlada je takođe postigla dogovor o legalizaciji migranata koji rade u poljoprivredi i kao negovatelji, navodi agencija Ansa.

Rumunija: Najviše inficiranih u Bukureštu i okrugu Sučeava

Najviše inficiranih korona virusom u Rumuniji ima u okrugu Sučeava, 3.317 i u glavnom gradu Bukureštu 1.555, izvestila je agencija ROM.

Prema zvaničnim statistikama, Rumunija je i dalje zemlja sa najviše zaraženih u regionu.

Ukupno, do sada je potvrđeno 16.002 slučaja kovida-19 u Rumuniji, saopštila je Grupa za strateške komunikacije.

U Švedskoj još 147 umrlih

U protekla 24 sata u Švedskoj je od posledica korona virusa preminulo 147 ljudi, što je veliki skok u odnosu na prethodni dan, kada je umrlo 57 osoba.

Od početka epidemije preminulo je 3.460 ljudi, uz stopu smrtnosti od 12,4 odsto, a sa 343 umrla na milion stanovnika Švedska je na šestom mestu u svetu.

Danas je registrovano 637 novoobolelih od korona virusa, što je 35 više nego u utorak, a s obzirom da se ne saopštava broj testiranih, nije poznato koliko je procenat oboljevanja.

Ukupno je zaraženo 27.909 ljudi, a sa 2.763 obolelih na milion stanovnika Švedska je deveta na svetu.

U jedinicama intenzivne nege trenutno je 351 pacijent, devet manje nego u utorak.