Načelnik opštine Goran Karadžić pojašnjava da su nedavno dobili obavijest rukovodstva jedine tamošnje banke prema kojem će 31. marta okončati rad, uz napomenu da će u funkciji neko vrijeme ostati samo bankomat, a da će 15. aprila prekinuti i zakup prostora koji su koristili.

Nezadovoljan je i načelnik Karadžić koji traga za rješenjima. Očekuje reakciju nadležnih na višim nivoima te nudi saradnju i drugima kako bi se pronašao način da se prevaziđe problem koji je, kako navodi, dodatno opteretio život ljudi i privredu.

“Prinuđeni smo na alternativna rješenja i putem pošte ćemo privremeno riješiti određene načine plaćanja, poput penzija i socijalnih davanja i dogovorili smo da se mogu primati i jednodnevni pazari.

Međutim, to je sam ublažilo situaciju jer ostaju drugi problemi kretanja novca odnosno podizanja novca za blagajne, problemi sa uplatama putem tekućih računa, gdje da se nose nalozi i slično”, kazao je Karadžić.

Za načelnika opštine ovo je goruće pitanje jer se, naglašava, gašenjem banke remeti normalno funkcionisanje privrede i život građana.

“Apelujem i otvoreno kao načelnik pozivam zainteresovane i iz FBiH da se jave da razgovaramo i pokušamo pronaći rješenje, da razmotre mogućnosti otvaranja bar šaltera.

Mi smo spremni pomoći kao lokalna zajednica i u smislu prostora i svega ostalog. Stanovnici Čajniča su ogorčeni potezom banke, tim više što najava gašenja nije ostavila puno manevarskog prostora”, naglasio je načelnik Karadžić.

FENA