Korona 5

U Bosni i Hercegovini je u posljendja 24 sata registrovano čak 93 novozaraženih od koronavirusa, saopštile su entitetske zdravstvene institucije.
Riječ je o drugom najvećem dnevnom broju novozaraženih, a neslavni rekord oboren je 29. aprila kada su zabilježena 94 slučaja.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Unsko-Sanskom (1) i Kantonu Sarajevo (15).

U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.594 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Stanje u Republici Srpskoj

Ranije je saopšteno da je u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru RS i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 376 laboratorijskih uzoraka, a novi virus SARS-CoV-2 potvrđen je kod 60 osoba.

Podsjetimo, Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih lica na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

Također, u posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženi starije životne dobi sa više udruženih oboljenja iz Teslića.