Granica Prelaz Vardiste Rekonstrukcija1 Foto Uio Ras Srbija

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zbog koronavirusa predlaže da Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira provođenje mjera koje se odnose na samoizolaciju svih putnika, bez obzira na to odakle dolaze u našu zemlju i bez obzira na to jesu li stranci ili državljani BiH.
U BiH su do sada na snazi mjere koje su podrazumijevale potpunu zabranu ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i dijelova Kine te naredbu za samoizolaciju svima koji dolaze iz Španije, Njemačke i Francuske.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila pandemiju koronavirusa Krizni štab FBiH predlaže mjere.Tako se sada radi na tome da se privremeno ograniči kretanje svih koji dolaze u BiH. Tako bi se mjere samoizolacije za 14 dana sada trebale proširiti na sve one koji u BiH dolaze iz bilo kojeg dijela svijeta, bez obzira na to jesu li stranci ili državljani BiH.

Provođenje ovih mjera predlaže se kako bi se maksimalno spriječilo širenje koronavirusa.

“Imajući u vidu ovlasti Ministarstva civilnih poslova te aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, potrebno je žurno reagirati i iskoordinirati mjere, kako je naprijed navedeno, a radi osiguranja jednakog postupanja u ovoj situaciji na području cijele Bosne i Hercegovine”, navodi se u obavijesti Kriznog štaba FBiH Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Sada se očekuje da državni nivo, a prije svega Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo sigurnosti potvrde tu odluku.

.klix.ba