Korona 5

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 400 uzoraka, od kojih su 24 pozitivna na COVID-19. U istom periodu u Republici Srpskoj registrovano je 14 novozraženih osoba. Ukupno je u BiH registrovano 38 novih slučajeva koronavirusa.Što se tiče FBiH, novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom (12 Tešanj), Unsko-sanskom (1 Cazin) i Tuzlanskom kantonu (8 Živinice, 3 Tuzla, 2 Kalesija i 1 Teočak).

U Federaciji BiH do sada je testirano 44.312 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.340 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata. Trenutno je aktivno 319 slučajeva oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 42 smrtna slučaja, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, a radi se o starijoj muškoj osobi iz Živinica.Četrnaest novozaraženih u RS-u dolazi iz Čelinca (4), Doboja i Banje Luke po 2 te Bosanske Gradiške, Petrova, Dervente, Modriče, Teslića i Prnjavora po jedno novozaraženo.

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprečavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, apelovali su nadležni na stanovnike BiH.