Coronavirus Outbreak In South Korea

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

“Epidemiološka situacija se brzo menja, po poslednjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji”, kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodajući da je obavljeno 3.058 testiranja, što znači da je kod 3,4 odsto potvrđena prisutnost virusa, prenele su sinoć agencije u regionu.U odnosu na podatke od popodne, zabeleženo je 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih je udvostručen u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je Pirnat.

Virus se “brzo i nezadrživo širi” u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mera.

U Hrvatskoj još četiri slučaja, ukupno 31

U Hrvatskoj su potvrđena još četiri slučaja zaraze korona virusom, tako da je broj zaraženih u toj zemlji porastao na 31, saopšteno je jutros na konferenciji za novinare.

“Od sinoć imamo četiri nova bolesnika. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s do sada zaraženima. jedan je uvezen”, rekao je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš, preneo je Indeks.

Zaraženi u Zagrebu su članovi porodice već obolelih osoba, a u Puli je jedan od zaraženih ugostitelj koji se vratio iz Italije, dok je drugi kontaktirao sa osobom koja je došla iz Švajcarske.

“Epidemiološka situacija je još povoljna. U svim ovim mestima u kojima imamo bolesnika smo tražili kontakte”, rekla je upravnica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Ministar Beroš je rekao da 80 odsto bolesnika ima veoma blagu sliku i da neki ni ne znaju da su bolesni.

Pozvao je građane da izbegavaju javna okupljanja i sve kontakte koji nisu nužni.

Rekao je i da je testirano oko 500 osoba, da testova ima dovoljno i da se stanovništvo mora odgovorno ponašati.

U Hrvatskoj se zatvaraju škole, odlaže se plaćanje poreza

U Hrvatskoj od ponedeljka zbog korona virusa neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, a obustava će trajati dve nedelje, saopštio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.On je nakon sastanka s Nacionalnim štabom civilne zaštite i ministrima rekao da će nastavnici i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu da dođu i deca o kojoj nema ko da se brine.

Isti režim važiće za vrtiće i fakultete, prenosi zagrebački portal Index.hr.

Plenković je najavio i da će u Hrvatskoj biti odloženo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa.

U Crnoj Gori zvanično nema koronavirusa, ipak zatvaraju škole

Iako u Crnoj Gori do danas nije zabeležen nijedan slučaj zaraze od korona virusa, vlada je odlučila da na najmanje 15 dana zabrani sva javna okupljanja, zatvori škole i uplovljavanje kruzera i jahti, kao i posete bolesnicima i zatvorenicima, počev od ponedeljka 16. marta.

Potpredsednik Milutin Simović saopštio je da vlada preduzima maksimalne mere predostrožnosti, koje su u njenoj moći da se, kako kaže, što duže odloži pojava korona virusa u Crnoj Gori.

“Nažalost svedoci smo da su brojne države zakasnile sa merama, što je za rezultat imalo masovno širenje epidemije. Mi ne smemo napraviti takvu grešku i zato delujemo”, naveo je Simović ističući da svaka mera treba da se realizuje do kraja.

Još dva slučaja zaraze korona virusom u Srpskoj

U Republici Srpskoj potvrđena su još dva slučaja zaraze virusom korona, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

“Reč je o detetu i osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji. Oni se osećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a lekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje”, navodi se u saopštenju, preneli su banjalučki mediji.

U Srpskoj je do sada virusom korona zaraženo deset osoba. Dve osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji i svi oni se osećaju dobro, nijedan nije vitalno ugrožen.

Iz Ministarstva navode da je pod zdravstvenim nadzorom 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom, te da je nadzor završen kod 132 osobe.

“Svi putnici koji dolaze iz područja gđe su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske….”, navodi se u saopštenju.

Pojačane mere za sprečavanje širenja koronavirusa u Banjaluci

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Banjaluci su uvedene nove mere za sprečavanja širenja korona virusa, a preporuka je da od danas roditelji ne vode decu u vrtiće, dok je rad u ugostiteljskim i trgovačkim objektima ograničen.

Centar za predškolsko vaspitanje ima obavezu da do kraja radnog dana utvrdi koliki je broj mališana koji, zbog obaveza roditelja, ne mogu tokom radnog dana boraviti kod kuće i moraju da idu u vrtiće.

Trgovačkim radnjama i ugostiteljskim objektima radno vreme ograničeno je do 18.00 časova, a dragstorima i pekarama do 22.00.

Nema noćnog radnog vremena, osim u hotelima koji imaju svoje ugostiteljske objekte.

Takođe, do daljeg se prekida rad dečijih igraonica, fitnes klubova, svadbenih salona, noćnih klubova, a vikendom neće raditi tržni centri, ni stočna pijaca.

Pojačane su mere javne higijene, javnog prevoza i uvedeno dodatno pranje ulica i trgova.

Prati se i stanje na tržištu životnih namirnica kako ne bilo spekulacija, promena cena ili nestašice.

Nadležni su pozvali građane na disciplinu da bi se sprečilo širenje broja zaraženih.

Starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučeno je da smanjeno kretanje, prenela je RTRS.

Severna Makedonija: Nove mere zbog korone, zabranjuje se ulaz strancima

Severna Makedonija zabranila je danas ulazak u zemlju stranim državljanima iz zemalja visokog rizika i žarišta korona virusa.

Makedonska vlada je naložila da se zatvore bioskopi, pozorišta, igraonice, muzeji i druge institucije u kojima mogu da se održavaju masovni skupovi, kulturni događaji ili koncerti.

Među novim merama koje je danas usvojila makedonska vlada je zabrana organizovanja i održavanja javnih i privatnih skupova, bez obzira na veličinu i brojnost.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju na sajtu makedonske vlade, nalaže se zatvaranje svih sportskih objekata, u kojima mogu da se održe bilo kakvi skupovi i događaji.

“Ugostiteljskim objektima, kafićima, barovima, klubovima, kazinima i sportskim kladionicama je naloženo da rade od 7 časova do 18 časova, sa prepolovljenim kapacitetom gostiju”, navodi se u saopštenju.