Policijasrbije

Više osoba u Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je zbog sumnje da su učestvovale u organizovanim prevarama sa kriptovalutama, saopštio je Evropol.

U saopštenju se navodi da su, putem pozivnih centara za prodaju lažnih kriptovaluta, žrtve iz Njemačke namamljene da ulože više od dva miliona evra u lažne veb-stranice za kripto investicije, ali da među oštećenima ima i građana Švajcarske, Australije i Kanade.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umiješane u ove onlajn prevare.

“U okviru akcije, u srijedu je uhapšeno 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretražene su 22 lokacije od kojih pet Bugarskoj, dvije na Kipru, tri u Njemačkoj i 15 u Srbiji, među kojima su i četiri kol-centra i 11 rezidencija u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Zaplijenjena su tri “hardverska novčanika” sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute.

Evropol pretpostavlja da će broj neprijavljenih slučajeva biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol se uključio u istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahtjeva Njemačke.

U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu provjeravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbijedili tragove istražiteljima na terenu.

Evrodžast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakšu razmjenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol.