Korona 5

Virus korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa potvrđen je kod još devet ljudi, od ukupno 272 testiranih uzoraka, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Riječ je četiri muškaraca i pet žena, od kojih su dvije ženske osobe starije životne dobi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je potvrdio i da su četiri lica, koja su bila zaražena, preminula, te je njihovim porodicama izrazio saučešće.

“Jedno lice od njih je imalo je 45 godina i preminulo je sa teškom obostranom upalom pluća”, rekao je ministar Šeranić.

Kada je riječ o novozaraženim, virus je potvrđen kod doktora u Doboju i medicinske sestre sa Univerzitetskog kliničkog centra UKC Republike Srpske, koji su imali kontakte sa zaraženim osobama.

“Tri zaražene osobe su iz Banjaluke, dvije iz Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Gradiške i Laktaša”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Ministar Šeranić je na konferenciji za novinare istakao da su testirana 52 zdravstvena radnika i ljudi iz domova za stara lica u Srpskoj, čiji su nalazi negativni, a najavio je da će biti testirani radnici i korisnici doma za stare u Derventi.

U Srpskoj je utvrđeno ukupno 900 slučajeva korona virusa, preminula je 41 osoba, a oporavilo se 381 lice.

“Urađeno je više od 14.047 testiranja. U UKC-u se liječi 150 osoba koje imaju virus, a težu kliničku sliku ima 49 pacijenata”, rekao je ministar Šeranić.

U bolnicama u Srpskoj je zbog virusa zbrinuto ukupno 57 osoba.

U objektima u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, a nemaju simptome, u Banjaluci je 131 osoba, u Trebinju 17 osoba, u Bijeljini jedna i Zvorniku dvije.

Pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 3.870 lica, dok je iz nadzora izašlo njih 23.983.

Na sedam graničnih prelaza u protekla 24 časa ušla je 161 osoba, dok je njih 183 izašlo iz karantina pri graničnim prelazima, pa se u njima nalazilo 12 lica.

Republika Srpska nalazi se u fazi kada se određene mjere ublažavaju ili će neke biti povučene, ali to ne znači da se treba ponašati opuštenije, izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević.

“I dalje apelujemo da mjere koje preporučujemo od samog početka građani ne shvate kao nešto što mi njima namećemo, već nešto što treba da prihvatimo kao dio svakodnevnog ponašanja u budućnosti”, rekla je Jelena Đaković Dević.

Ona je navela da je Srpska prošla nekoliko faza karakterističnih za epidemiju virusa korona i da se nalazi u fazi lokalne transmisije virusa ili transmisiji virusa u zajednici.

“Sve mjere koje smo preporučivali od samog početka su bile u skladu sa svakom od tih faza. Izazovi koje nosi ova faza su prije svega da u ovom trenutku imamo veći broj lica za koje ne možemo da utvrdimo epidemiološku vezu. To su lica koja se nalaze, kako sa nama u populaciji, tako i lica koja pristupaju zdravstvenim ustanovama”, pojasnila je Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo.

U skladu sa ovom fazom fokus i razmišljanja su prvenstveno bili na zdravstvenim ustanovama i domovima za stara lica, koja se u ovoj fazi nalaze u najvećem riziku.

“Što se tiče domova za stara lica i zdravstvenih ustanova, izradili smo jasne preporuke koje se odnose na prevenciju, kontrolu infekcije i na povećane mjere predostrožnosti da bi se zaštitili korisnici i zaposleni, a zatim i na ranu identifikaciju i izolaciju lica kod kojih se ispostavi sumnja ili su potvrđeni na virus korona”, rekla je Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo.

Ona je dodala da su se preporuke zdravstvenim ustanovama odnosile na jasno pridržavanje mjera, koje se prije svega odnose na aktivan nadzor nad samim pacijentima, zaposlenima, postupanje sa pacijentima koji dolaze u zdravstvenu ustanovu sa respiratornim simptomima ili koji dolaze iz nekog drugog razloga.

Devićeva je izrazila očekivanje da će se zdravstvene ustanove, kao i zaposleni u njima, pridržavati preporuka.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vezane objave