Uzice Foto Nenad Kovacevic 678x395

U Zlatiborskom okrugu su potvrđena 94 nova slučaja korona virusa, od kojih je 47 u Užicu, u kome je u ponedeljak, zbog značajnog povećanja broja inficiranih, proglašena vanredna situacija. Među novoinficiranima su i 18 osoba u Sjenici, osam u Novoj Varoši, šest u Prijepolju, po pet u Priboju i Požegi, tri u Arilju i dve u Čajetini.

To je saopštio užički Zavod za javno zdravlje i naveo da je u tom okrugu, „u prethodne dve sedmice preminulo šest osoba od posledica infekcije korona virusom i to tri ženskog pola iz Sjenice i po jedna muškog pola iz Užica, Nove Varoši i Čajetine“.

Od početka epidemije, u tom okrugu, prema podacima Zavoda, potvrđeno je 749 slučajeva infekcije, a premunule su 23 osobe.

U užičkoj bolnici, u kojoj se leče pacijenti iz Zlatiborskog okruga i koja nije u statusu koviod bolnice, od pre dva dana ceo internistički blok služi za prijem sve većeg broja pacijenata sumnjivih na infekciju.

U kovid odeljenja su pretvoreni infektivno, grudno, psihijatrija, neurologija, kožno, interno i interno 1, a najteži pacijenti su na intenzivnoj internističkoj i intenzivnoj hiruškoj nezi. Ta bolnica, raspolaže sa 300 postelja za takve pacijente, a za sada je popunjno više od dve trećine tog smeštaja.

U toj bolnici, u kojoj je 1.230 zaposlenih, prema poslednjim podacima, inficirana su 43 zdravstvena radnika od kojih je sedmoro na lečenju, a 36 nije hospitalizovano. Situaciju pogoršava i to što je 21 zdravstveni radnik u izolaciji.

Građani i dalje satima u redovima čekaju ispred kovid amblanti u centru grada i u užičkoj bolnici, a direktorka te ustanove dr Jelena Raković Radivojević je najavila otvaranje još jedne takve ambulante u bolnici.

Povremeno nije bilo dovoljno briseva za testiranje, što je potvrdio i Tihomir Petković, komandatnt Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Užica, rekavši da se to događalo „u pojedinim delovima dana, tokom poslednjih desetak dana“.

U informaciji, koju je užički Zavod za javno zdravlje dostavio Danasu, navedeno je da su, od početka epidemije, u Zlatiborskom okrugu testirane 7.092 osobe, te da su se „od proglašenja vanrednog stanja menjale procedure, definicije slučaja sumnje na infekciju korona virusom, kao i obuhvat testiranjem, zbog čega se menajo broj testiranih“.

„U martu su testiranja bila pojedinačna i povremena jer je, prema tadašnjoj proceduri, bio mali broj sumnji na infekciju korona virusom prema definiciji slučaja. U aprilu, dnevno je testirano 20 do 50, u maju 80-200, a u junu 30 do 150 osoba“, navodi se u infomaciji dostavljenoj Danasu.

„Sada se, u Zlatiborskom okrugu, dnevno testira 100 do 150 osoba, od kojih oko 60 u Užicu. Prema procenama zdravstvenih ustanova, odnosno epidemiološkoj situaciji, potrebe u okrugu su oko 200 testova dnevno, koliko smo tražili od laboratorije da nam ubuduće dostavlja“, navedeno je u informaciji užičkog Zavoda, koji briseve upućuje u laboratoriju „Vatreno oko“ KC Srbije.

Broj testiranja zavisi od procena

Zavod je, navodi se u informaciji, „dobijao i dobija onoliko podloga za PSR testove u zavisnosti od procena zdravstvenih ustanova u okrugu i u skladu sa procedurama, kojima se definiše ko se, u određenom trenutku, testira“.