Gomila smeća već duže vremena nalazi se u rijeci Drini, što je uzrokovalo ekološku katastrofu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Međutim, rješenje problema se nazire s obzirom da je danas u Višegrad stigao specijalizovani za čišćenje plutajućeg otpada.

Otpad se gomila u blizini Hidroelektrane Višegrad zbog barijera koje postoje na rijeci, a prirodno okruženje je postalo velika deponija.

Iz višegradskog Udruženje građana “Eko centar” navedeno je da su danas stigli predstavnici njemačke kompanije “Collectix” s brodom za čišćenje otpada.

– Nećemo biti skromni kad kažemo da je velikim naporima, borbom i zalaganjem našeg udruženja došlo do realizacije projekta čišćenja Višegradskog jezera koje počinje danas. Takođe, ‘Eko centar’ Višegrad će potpisati i ugovor o zajedničkoj saradnji sa firmom koja učestvuje u ovom projektu, bit će angažovani i članovi našeg udruženja, a što je najbitnije, izvađeni otpad biće recikliran – dodali su.

Šest do osam hiljada kubnih metara otpada svake godine završi u jezeru kod Višegrada, što ugrožava i rad hidroelektrane. Smeće koje je nakupljeno u rijeci Drini ima veliki utjecaj na bioraznolikost, što može izazvati posljedice i po čovjeka, piše Klix.

Izvor: srpskainfo

Spread the love

Vezane objave