Rad ugostiteljskih objekata i dalje ostaje ograničen na šaltersku prodaju i dostavu, saopštila je ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzana Gašić nakon sjednice Republičkog štaba.- U načelu ove mjere se donose do 12. aprila, ali mi na dnevnom nivou raspravljamo o efektima. U narednom periodu na dnevnom nivou će se rezultati ovih mjera koje su naložene mjeriti i u skladu sa njima donositi odluke. Nije trenutak za otvaranje bašta kafića, mi možemo pomoći našim odgovornim ponašanjem da se to ubrza – navela je Gašićeva

Počinju raditi tržni centri u Srpskoj
Tržni centri u Republici Srpskoj počinju raditi, odlučio je Republički štab za vanrednu situaciju.Republički štab za vanredne situacije odlučio je da od ponedjeljka, 5. aprila, bude dozvoljen rad trgovačkim centrima u Republici Srpskoj i poslovnim subjektima koji posluju u njima, uz striktno poštovanje mjera nadležnih u vezi sa epidemiološkom situacijom, rekla je ministar trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić.Gašićeva je nakon sjednice Štaba rekla da se dozvola rada ne odnosi na ugostiteljske objekte u tim centrima, te da se ostali subjekti, kojima je dozvoljen rad, obavezuju da odrede lica u smislu kontrole poštovanja važećih epidemioloških mjera.

– Ostale mjere ostaju na snazi kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata. Njihov rad je i dalje ograničen na pružanje dostave hrane i pića, kao i na šaltersku prodaju robe – rekla je Gašićeva i dodala da nove mjere Štaba važe do 12. aprila.

Ona je rekla da se mjere donose da se ekonomska i zdravstvena situacija u Srpskoj popravi.
Sljedeće sedmice konačni stav o sistemu prijave za vakcinisanje

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Institut dobio ponude u vezi sa izradom sistema za prijavu za vakcinisanje, te da očekuje da će sljedeće sedmice biti zauzet konačni stav o tome.Zeljković je naveo da su ponude proslijeđene Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje Srpske da procijeni da li su odgovarajuće, te da će se nakon toga pristupiti procjeni na koji način može da se izvrši nabavka samog informacionog sistema.

– Implementacija ne može trajati duže od sedam do 10 dana u smislu prilagođavanja jer prvi segment informacionog sistema predstavlja registraciju osoba zainteresovanih za vakcinaciju, a nakon toga njihovo filtriranje i sortiranje ko ima prioritet, nakon čega slijedi zakazivanje termina i izdavanje sertifikata o vakcinaciji – rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.