Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine saopćili su da je saradnja Vojne policije Oružanih snaga i MUP Republike Srpske u Rajlovcu bila korektna tokom hapšenja pripadnika Oružanih snaga A.Č.

Kako su saopštili iz ovog ministarstva, službenici MUP Republike Srpske kontaktirali su nadležne organe Vojne policije u utorak, 9. novembra, te upoznali Vojnu policiju da traže pripadnika Oružanih snaga, vojnika A.Č, zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog krivičnog djela – teško razbojništvo na području Zvornika.

U kontaktu nadležnih organa Vojne policije i odgovornih u Policijskoj stanici Vlasenica dogovoreno je da, kako je navedeno, patrola civilne policije dođe u kasarnu Rajlovac te priloži dokaze vezano za osumnjičenog pripadnika Oružanih snaga, prenosi Klix.

Navedenog dana je patrola došla u kasarnu, no nije imala, kako je istaknuto, potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje te im je poručeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

A.Č. se danas u 9 sati, kako je istaknuto, dobrovoljno javio u policijsku stanicu u svojstvu građanina, radi davanja izjave na pomenute okolnosti.

– Smatramo da je suradnja Oružanih snaga i pripadnika Policijske stanice Vlasenica u ovom slučaju bila u potpunosti profesionalna i korektna, sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Ovom prilikom želimo istaći da Oružane snage insistiraju na vladavini prava i poštivanju zakona na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, naravno i u slučajevima u kojima postoji osnov sumnje da su pripadnici Bosne i Hercegovine napravili djela za koja trebaju biti procesuirana na odgovarajućim sudskim instancama – poručili su iz Ministarstva odbrane.

Napomenuli su da su sve lokacije Oružanih snaga vojno-kontrolirana područja te se ulazak na njih može provesti samo u vrlo jasno propisanim i definisanim procedurama.

– Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno u kasarnu Rajlovac – saopštili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.