Na području Vlasenice i Han Pijeska Sipa je uhapsila tri lica zbog ratnih zločine, saznaje BN. Uhapšeni su Mile Kosorić, Rade garić i Momčilo Tešić, saopšteno iz Tužilaštva BiH. Akciju su izveli pripadnici Sipe po neradbi Tužilaštva BiH.

Po naredbama Suda BiH policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte koje koriste osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode biće privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Sipe.

Navodi se da su dvije osobe lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo genocid, a jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti, u mjestu Tišća (lokalitet Luke), opština Vlasenica, tokom 1995. godine.

Kako je BN jutros objavio akcija Sipe je počela jutros oko šest časova na području Vlasenice, a na terenu su bila primjetna i vozila MUP-a Republike Srpske.

Po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine, u akciji policijskih službenika SIPA-e, na području Vlasenice i Han Pijeska locirane su i uhapšene tri osobe:

-Kosorić Mile, (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS,

-Garić Rade, (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS,

-Tešić Momčilo, (1963.) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Na području Han Pijeska i Vlasenice, vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Kosorić Mile i Tešić Momčilo, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo-genocid, a Garić Rade kriivčno djelo-zločin protiv čovječnosti.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BN)
(Foto: BN)