SARAJEVO – Fahrudin Gačanović, službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, ranije zaposlenik SIPA, koji je pritvoren zbog odavanja povjerljivih podataka kriminalcima, disciplinski je kažnjavan i prijavljivan zbog ometanja rada službenika MUP KS, saznaje Avaz.

Gačanović je prošle sedmice uhapšen zajedno s Admirom Arnautovićem Šmrkom.

Osumnjičen je da je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem „Skaj” aplikacije te dogovarao dostavljanje različitih informacija s oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, i to za novčane naknade u iznosima do 1.000 evra.

On je bio dugogodišnji vozač Vahidina Šahinpašića Šaje, glavnog inspektora SIPA i pomoćnika direktora SIPA na poslovima Kriminalističko-istražnog odjela. Važio je za njegovog čovjeka od povjerenja i jedno vrijeme je bio njegov lični pratilac. Zbog svega je imao zaštitu.

Saznajemo da je, u vrijeme dok je bio pripadnik SIPA, štitio određene vlasnike lokala u Sarajevu te sprečavao službenike MUP KS da obavljaju svoj posao. Sumnja se da je zauzvrat uzimao novac.

Zbog jednog takvog slučaja Gačanović je 2019. godine prijavljen rukovodiocima SIPA. Čak je kažnjen prekršajno 1.200 KM jer je pokušao spriječiti policijsku patrolu da kazne vlasnika jednog kafića u Novom Sarajevu. Jednom od njih je i prijetio.

Žalio se

Naime, Gačanović je, kako je navedeno, službenim vozilom SIPA došao na lice mjesta i vrijeđao policijske službenike. O svemu je sačinjena i službena zabilješka, a te noći izbjegao je i hapšenje jer nije dozvolio patroli da napišu kaznu gazdi kafića.

Zbog ovoga slučaja Gačanović je disciplinski kažnjen, ali se na kraju žalio odboru za žalbe, koji nije zasjedao.

Za sada nikome nije jasno kako je osoba koja je remetila rad jedne policijske agencije, s čime su upoznati u SIPA, uopće prebačena u DKPTBiH. Imao je zaštitu određenih policijskih čelnika