Ukidanje prevoza putnika u Željeznicama Republike Srpske – jedna je od mjera Svjetske banke za oporavak tog preduzeća.U Željeznicama očigledno hvataju posljednji voz jer od 1. novembra počinje smanjenje broja radnika. Ukoliko se plan stranih finansijera sprovede u djelo, najavljeno smanjenje broja radnika moglo bi biti i veće od 315

Željeznički način putovanja u BiH uskoro bi mogao postati dio prošlosti. S obzirom da su troškovi u putničkom željezničkom saobraćaju veliki, a putnika je sve manje, iz Svjetske banke predlažu da se ukine prevoz putnika.

Strani bankari nisu otkrili toplu vodu. I nama je odavno jasno da prevoz putnika nije isplativ – poručuje ministar saobraćaja Neđo Trninić. Od 25 miliona, koliko Vlada Srpske godišnje daje za subvenciju Željeznica, sedam miliona ode na putnički saobraćaj. Ipak, odluka još nije konačna, a u Vladi Srpske na prijedlog iz Svjetske banke još nisu klimnuli glavom.

“Donijećemo i političku odluku u kom pravcu će sve ići, moj će prijedlog biti da zadržimo putnički saobraćaj, poslije toga ćemo izaći sa prezentacijom i konačnom odlukom prema Svjetskoj banci jer od njih tražimo odluku za restrukturiranje Željeznica”, kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza.

Željeznice Srpske, ali i one u Federaciji BiH, već neko vrijeme su pod lupom Svjetske banke. Iz te institucije predlažu da bi Željeznice u BiH trebalo da zadrže samo teretni saobraćaj, koji donosi dobit.