Bivši general Armije Jovan Divjak preminuo je danas u Sarajevu, u 84. godini.

Divjak, koji je i bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) i prvi nosilac iz najvišeg francuskog ordena “Legije časti”, rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, a od 1966. godine živeo je i radio u Sarajevu.

Tužilaštvo Republike 2008. godine za njim je raspisalo poternicu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine.

Uhapšen je u martu 2010. godine u Beču, ali je austrijski sud odbio da ga izruči Srbiji uz obrazloženje da se u Beogradu ne bi moglo očekivati pošteno suđenje, podseća N1 .

Hrvatsko državno tužilaštvo je u martu 2017. godine podiglo optužnicu protiv njega i još nekoliko drugih oficira Armije RBiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 meseci zatvora zbog izdavanja oružja Teritorijalnoj odbrani , ali je kaznu izbegao napustivši JNA, a onda se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine, dodaje .ba.

Tokom rata je bio jedan od zamenika komandanata Armije RBiH i komandant Teritorijalnog okruga Sarajevo.

Godine 1993. mu je dodeljen čin brigadnog generala. Penzionisan je 1996. godine, a dve godine kasnije je zbog “građanske neposlušnosti” vratio čin generala.

Bio je osnivač i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu.

Kurir.rs/

Vezane objave