Carina Granica Dgs.

Uslovi za ulazak u susjedne države za građane BiH mijenjaju se iz sata u sat.

Poslije Crne Gore, koja je kao uslov za ulazak, uz negativan PCR test akreditovane laboratorije star maksimalno 48 sati ili 14 dnevni karantin, na pooštravanje mjera odlučila s i Hrvatska.

Razlog za pooštravanje mjera na graničnim prelazima je, kako navode, povećanje broja novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih sedam dana, a koji se povezuju sa BiH i Srbijom. iz Granične policije BiH, za ATV, pojašnjavaju ko i kako može da uđe u Hrvatsku.

“Svi državljani BiH koji žele ući u Hrvatsku, mogu ući pod jednim od dva uslova; jedan je poslovni razlozi, u slučaju poslovnih razloga svaki državljanin BiH mora pribaviti poziv poslovnog subjekta sa kojim sarađuje u RH i mora naravno popuniti poseban formular, na web stanici MUP RH, čija je adresa entercroatia.mup.hr. Drugi razlog za ulazak državljana BiH, koji je i najčešći to su je li turistički razlozi i dražavljani BiH koji žele tursitički boraviti u Hrvatskoj, moraju uz važeću putnu ispravu da prilikom dolaska na granični prelaz prezentuju potvrdu o rezervaciji smještaja”, kaže Svevlad Hofman, policijski savjetnik direktora Granične policije BiH.

Iz Hrvatske danas stižu najave da će se strožije kontrole na granici nastaviti dok se epidemiološka situacija na stabilizuje.

“Kontrolisaćemo stvari na granici na učinkovit način, apelujemo na sve nas da se ponašamo odgovorno”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

Savjet ministara BiH za sada, nije mijenjao režim ulaska stranih državljana, kažu u Graničnoj policiji. Ne treba da čudi da se odluke o granicama, tačnije, načinu i uslovima ulaska, mijenjaju iz časa u čas u vremenu epidemije, smatra ministarka trgovine i turizma Republike Srpske. Pogotovo kod zemalja koje očekuju prihode od turizma.

“Vjerujem da je prvi motiv u donošenju svih tih odluka jeste zdravlje ljudi, ali upravo tako vidimo da je Hrvatska otvorila granice, odnosno smiju da uđu građani koji imaju rezervisane turističke aranžmane radi realizacije aranžmana.Znači posmatra se ta ekonomska strana a i prati se zdravlje uz pridržavanje određenih mjera. Mislim da je upravo prilika da do izražaj daođe naš projekat turističkih vaučera i da pozove građane da svoj odmor provedu u RS”, kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

Rast broja oboljelih od virusa korona koji Srpska i FBiH bilježe posljednjih dana, stavio je BiH na “crvenu listu” nekoliko evropskih zemalja koje su pooštrile mjere za ulazak, prenose mediji. Putnici iz BiH koji ulaze u Sloveniju od petka ponovo moraju imati negativan test na “kovid 19”, ne stariji od tri dana ili pri ulasku moraju u obavezan 14-dnevni karantin. Iz konzulata BiH u Njemackoj stižu informacije da je njemački “Robert Koh institut” stavio BiH na listu rizičnih zemalja.

Državljani BiH i dalje ne mogu turistički u Njemačku. Oni koji u toj zemlji imaju boravišnu ili radnu dozvolu mogu da putuju unutar zemalja Šengena, što znači da mogu ući i u Njemačku s tim što im je obavezan dvosedmični karantin.