Tandem biciklistički maraton “Kragujevac-Užice-Višegrad-Sarajevo-Mostar 2018“, 15. po redu, uspešno je okončan, pa je zbog toga danas za učesnike ove manifestacije organizovan prijem u Skupštini grada.

Put Mostara u sredu, 25. jula, krenulo je tri tandem i 10 biciklista uz pratnju, koji su prešli više od 400 kilometara. “Po povratku sa maratona najvažnije nam je da kažemo da smo prošli bez ikakvih povreda i defekata. Iz godine u godinu čitava manifetsacija postaje dinamičnija, jer se biciklom neki od učesnika maratona vrate iz Mostara, kaže Goran Nikolić, generalni sekretar PAK “Junior“. Gradovi kroz koje smo prolazili na putu do Mostara, kao i svih ovih godina upriličili su zvanične prijeme i posle 15 godina možemo reći da se više i ne priča o prijatelјstvu i inkluziji jer se oni praktično dešavaju. Mreže prijatelјstva se šire, a sama manifestacija je nadmašila sva naša očekivanja od momenta kada smo joj dali epitet tradicije”, rekao je Goran Nikolić.

Na prijemu je rečeno da je jedinstveni tandem biciklistički maraton više je od sporta, jer je tokom 15 godina doveo do mnogobrojnih poznanstava, prijatelјstva, razmene učenika, saradnje u oblastima kulture, obrazovanja i drugim oblastima.

“Na inicijativu Paraolimpijskog kluba “Junior“ ova manifestacija počela je 2004. godine i uspešno do danas traje i mostovima prijatelјstva spaja sportiste i parasportiste dva pobratimska grada. Prolazeći kroz gradove Užice, Višegrad, Sarajevo na putu do Mostara, pronosite dobar glas o Kragujevcu, Kragujevčanima, promovišete prijatelјstvo, inkluziju sportista sa invaliditetom i stvarate neke nove kontakte”, rekla je član Gradskog veća za zdravstenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Na 452. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta učestvovala su tri takmičara iz Srbije, a član Kluba ekstremnih sportova Kragujevac, Stefan Jeftić zauzeo je peto mesto, što je prema broju učesnika zapažen rezultat.

Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta, Nikola Urošević na prijemu je podsetio da će i ove godine, krajem septembra 40 učenika otputovati u Mostar i tokom četvorodnevne posete prisustvovati tradicionalnoj manifestaciji “Red Bull skokovi” i dodao da njihove sportiste očekujemo na plivačkom mitingu.