SARAJEVO – Na području opštine Novi Grad večeras je proglašena vanredna situacija zbog poplava koje su nastale usljed obilnih padavina, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da rijeka Sana brže nadolazi od predviđenog, te da se na 10 lokacija vrši prepumpavanje vode.
„Novi Grad je niži u odnosu na rijeku Sanu i to stvara problem i zbog toga se mora vršiti prepumpavanje vode“, pojasnio je Novitović.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Novitović je rekao da je Grad Banjaluka poslao mašinu za punjenje pijeska, te da će se večeras početi i sa dodatnim punjenjem.

On je podsjetio da je ranije danas vanredna situacija proglašena i u Kostajnici, te da u Dubici i Prijedoru stanje nije kritično.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste, ali voda nije ušla u stambene objekte, rekao je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Nikola Janjetović.

„Voda je poplavila pomoćne objekte u Ulici Ranka Šipke i okružila stambene objekte, ali nije ušla u kuće“, naveo je Janjetović i istakao da je vodostaj rijeke Une u 20.00 časova iznosio 459 centimetara. On je dodao da rastu vodostaji uzvodno i nizvodno od Kostajnice, te da se očekuje dalji rast vodostaja Une u ovoj lokalnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, saobraćaj se na magistralnom putu prema Kozarskoj Dubici odvija otežano zbog izlivanja vode na kolovoz.

Janjetović je naveo da se i večeras pune dodatne vreće sa pijeskom.

Štab za vanredne situacije danas je proglasio vanrednu situaciju kada je rijeka Una dostigla 450 centimetara.

U kasnim popodnevnim časovima došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom, ali je snabdijevanje oko 20.15 časova normalizovano.

U Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, za sada nema opasnosti od prodora vode u gradsko područje, niti ima potrebe za proglašenjem vanredne situacije, konstatovano je večeras na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić rekao je da su na sastanku analizirali rezultate do sada preduzetih mjera i konstatovali da nema kritičnih tačaka koje mogu ugroziti stanovništvo. „Vodeni talas iz pravca Bihaća očekuje se tokom sutrašnjeg dana i imamo spremno i ljudstvo i mehanizaciju za brze intervencije“, rekao je Reljić, koji je i načelnik opštine Kozarska Dubica.

On je istakao da su svi članovi Štaba za vanredne situacije večeras bili saglasni da nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije na području opštine Kozarska Dubica, ali da je neophodno preventivno djelovanje, stalno praćenje, komunikacija i pripravnost svih nadležnih službi.

Pri vodostaju Une od 445 i Save od 817 centimetara, u Kozarskoj Dubici nema zaplavljenih stambenih i privrednih objekata.

Zbog trenda rasta rijeke Une od četiri centimetra na sat, Štab za vanredne situacije očekuje obustavu saobraćaja na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica u Špilji, a u tom slučaju biće korišten alternativni putni pravac preko Verije.

Sa sastanka je upućen apel građanima da prate zvanična sredstva informisanja o razvoju situacije koju su izazvale obilne padavine, a nadležne službe biće angažovane i tokom noći s ciljem praćenja situacije u vezi vodostaja i nasipa.

Na području Prijedora trenutni vodostaj rijeke Sane je 453 centimetara i ona je u porastu, ali prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije vodostaj ove rijeke u Ključu opada što bi moglo da bude ohrabrujuće za naredne sate, saopšteno je iz Gradske uprave. U saopštenju se navodi da, ukoliko ne bude većih padavina u Sanskom Mostu i Ključu, očekuje se blagi pad vodostaja rijeke Sane, a rijeka Miloševica je u koritu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne sitaucije, sa dežurnim ekipama vatrogasaca i civilne zaštite je neprekidno na terenu.

„Uradili smo sve što smo mogili početkom ove godine da povećamo protok rijeke Miloševice i to je sigurno dalo rezultata“, rekao je Javor.

On je u poslije podnevnim časovima obišao Bišćane i Hambarine gdje je sa dežurnim službama dopremao osnovne potrepštine i hranu porodicama čije su kuće zaplavljene.

Paketi interventne pomoći stigli su do šestočlane porodice u Bišćanima, a u Ljubiji je zbog odrona evakuisana devetočlana porodica i biće smještena u Centar za socijalni rad.U ovim trenucima traje obilazak Raškovca i Gomjenice, te ostalih dijelova grada gdje prijeti izlijevanje vode. U saopštenju se navodi da je pred dežurnim službama još jedna duga noć, pogotovo što podaci govore da je vodostaj rijeke Gomjenice za samo sat vremena porastao za 40 centimetara.

Prema podacima na sajtu grada vodostaj Gomjenice je trenutno 504 centimetara.

Građani, kojima je neophodna pomoć mogu da se jave na dežurni telefon 123 ili 052 231 811.

ISPALjENO 88 PROTIVGRADNIH RAKETA

Protivgradna preventiva Republike Srpske“ saopštila je da je danas poslije podne ispaljeno ukupno 88 protivgradnih raketa na području 16 lokalnih zajednica, najviše na području Brčkog i Šamca.

U saopštenju se navodi da je od 14.42 do 17.01 čas dejstvovalo 50 protivgradnih stanica.

Na području Brčkog ispaljeno je 14, a na području Šamca 13 protivgradnih stanica.

Sa devet raketa dejstvovano je na području Gradačca, osam na području Srpca, Doboja sedam, po pet na području Gračanice i Petrova, po četiri na području Gradiške, Stanara i Prnjavora, po tri na području Donjeg Žabara, Pelagićeva, Zvornika i Ugljevika.