Vaskršnje zadušnice – dan molitvenog sećanja na upokojene srodnike i prijatelje.

Vernici u Srbiji sutra obeležavaju Mitrovske zadušnice. Na Zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi odlaze na groblja. Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. Prve zadušnice padaju ove godine 18. februara. Reč je zadušnicama koje su vezane za početak Vaskršnjeg posta, pa su i one “pokretne”, to jest nemaju određeni datum. Zovu ih još i Velike zimske zadušnice.
Iznošenje hrane na groblje

Običaj je u Srbiji da se za Zadušnice na groblje iznosi hrana. Kod starih Slovena priređivane su gozbe poznate kao trizine u čast predaka.

Hrana koja se iznosi na groblje zapravo je deljenje i ide prema verovanju pokojnicima pa je bolje da bude što raznovrsnija i bogata. Kada se hrana iznese, običaj je da se ponude i posluže svi prolaznici i bogati i sirotinja. U skladu sa tim da pokojniku namenjujemo sve što mislimo da je voleo da jede i pije za života, i što želimo da mu na taj način “ugodimo”, jeste i pojava da često rođaci ostavljaju čak i upaljene cigarete na grobovima onih koji su bili pušači dok su bili živi.

Običaj je i da se pre nego što se popije na grob prospe i malo rakije ili vina.