Vazduh Zagadjenost 01 Foto S Pasalic

U periodu kad je kvalitet vazduha loš najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice.

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog vazduha, te tako doprinese očuvanju svog zdravlja.

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u vazduhu. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom periodu u Sarajevu.

– Bilo bi poželjno i da se hronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti vazduh, pokušaju se spasti od zagađenog vazduha – izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, takođe, otišao u namjeri da se zaštiti od efekata zagađenog vazduha u gradu.

Dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu, inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest.

Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti vazduha vjerovatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju ni hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta vazduha na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.

– Moguće je da već večeras dođe do postepenog opadanja koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Vjerovatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti vazduh. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija atmosfere i ponovo uslovi za porast koncentracija zagađujućih materija u vazduhu – rekao je.

Epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su “pripravnost”, kao najblaža, zatim epizoda “upozorenje”, koja je trenutno na snazi, te alarmantna epizoda – epizoda “uzbune”.