Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu.

Odredište im je na visini od 550 kilometara gdje se već nalaze prethodno lansirani sateliti.

SpaceX je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspjelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.

S obzirom da su još uvijek relativno nisko mogu se vidjeti golim okom, čak i u sumrak. Nekoliko ljudi iz regiona snimilo je ovu neobičnu pojavu na nebu, a možete je vidjeti i vi, ako večeras pogledate u nebo oko 21:15.Sateliti se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat, prenosi Klix.

Također, kada dođu na ciljnu orbitu neće biti “u voziću” kao sada, već će biti ravnomjerno raspoređeni oko naše planete.

Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebala pružiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Elon Musk se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000.

Putanju i trenutnu poziciju Starlink satelita možete pratiti na ovom linku.