U Federaciji BiH trenutno se nalazi 6.150 osoba koje su povezane s islamskim terorizmom.

Ovi podaci predstavljaju dio najnovijeg izvještaja bezbjednosnih službi RS koje se bave analitikom i borbom protiv terorizma.

Izvori “EuroBlica” iz bezbjednosnih struktura tvrde da posljednji obavještajni podaci sa terena pokazuju da se broj pristalica radikalnih islamističkih pokreta i simpatizera tzv. Islamske države u FBiH značajno povećao u odnosu na ranije procjene. U djelovima BiH u kojima većinski žive Bošnjaci broj onih koji podržavaju i sponzorišu vehabijski pokret porastao na oko 120.000 osoba.

“U Federaciji BiH i dalje se pere novac kojim se finansiraju terorističke aktivnosti i sponzorišu teroristički kampovi i baze u 64 naselja na području tog entiteta. Najmanje 6.150 osoba povezuje se sa terorizmom, a “vojska” od 120.000 vehabijskih simpatizera i sponzora najbolje pokazuje trendove koji vladaju u tom entitetu”, ističu naši sagovornici.

Naši izvori podsjećaju da je gotovo identične podatke o BiH, kao “najvećoj terorističkoj bazi na tlu Evrope”, nedavno objavio i Vikiliks, pozivajući se na saznanja američkih stručnjaka koji se bave fenomenom radikalnog islamizma.

“Domaće bezbjednosne agencije i zapadne službe znaju mnogo više od onog što je objavljeno na stranicama Vikiliksa. Osnivači i lideri Aktivne islamske omladine, organizacije čiji je rad u BiH zabranjen nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, nastavili su sa upravljanjem ovom organizacijom i njenim islamističkim sistemom i nakon izricanja zabrane. Mnogi od njih su stigli do sirijskog ratišta, a neki su bili direktni organizatori slanja fanatičnih džihadista u Siriju i Irak”, tvrde naši sagovornici.

Na spisku osnivača i lidera AIO u BiH, koji je objavio Vikiliks, nalaze se brojni deklarisani radikalni islamisti i stare policijske “mušterije” koje su domaće bezbjednosne službe više puta hapsile zbog sumnje u povezanost s terorizmom. Na spisku “neformalnih vođa” AIO u BiH nalaze se Naser Palislamović, Elvir Čolaković, Adnan Pezo, Nedim Haračić, Abdusamed Nasuf Bušatlić, Muris Ljubunčić, Idriz Biljbani, Ezher Beganović, Asim Ramulj , Uzeir Krnjić, Bilal Bosnić i Abdulmelik Bašić.

Galijašević: Ništa novo

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da nije iznenađen podacima o porastu broja radikalnih islamistista u BiH.

“Bivši direktor OSA Almir Džuvo prije nešto više od šest godina javno je rekao da u BiH živi oko 3.000 ljudi koji se mogu smatrati potencijalnom terorističkom prijetnjom. Od tada do danas malo šta se promijenilo u ambijentu”, kaže Galijašević.