Enk1gh8uwae9a1l

Tužni snimci i fotografije stradalih životinja u požarima koji haraju Australijom šire se društvenim mrežama.

Profesor Kris Dikman, stručnjak na području bioraznolikosti iz Sidneja, izjavio je da se radi o 480 miliona mrtvih životinja.

Brojke se temelje na izvještaju koji je napisao u saradnji s drugim stručnjacima 2007. godine za organizaciju World Wide Fund Nature. Tada je na području Novog Južnog Velsa bilo 17,5 sisavaca, 20,7 ptica te 129,5 gmazova po jednom hektaru.

Te brojke su pomnožili s veličinom područja koje je požar zahvatio. Procijenili su da je na tri miliona hektara Novog Južnog Velsa, koliko je izgorjelo prije desetak dana, čak 480 miliona sisavaca, ptica i gmazova bilo zahvaćeno požarom.Stručnjaci su zabrinuti da su neke biljne i životinjske vrste zbog ovog požara i izumrle. Klokani su imali najveće šanse za preživljavanje jer su veliki i brzi, dok su koale najugroženije jer su male i spore.

One se hrane lišćem eukaliptusa koje sadrži lako zapaljivo ulje te su tako ugrožene.

stvarna zabrinutost da su čitave vrste biljaka i životinja uništene nakon otkrića da je gotovo 500 miliona životinja umrlo od početka izbijanja požara. Stradalo je čak 8.000 koala, što je trećina ovih životinja kojima je Australija dom.

(Klix)

Vezane objave