Pet elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj danas je počelo smanjivati broj radnika, potvrđeno je za Klix.ba. To je mjera koju su ranije najavili generalni direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović i v. d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić.
Iz Elektroprivrede RS-a za Klix.ba su kazali da se od danas radnici pet elektrodistributivnih preduzeća mogu prijaviti za dobrovoljni prekid radnog odnosa uz stimulativne otpremnine u procesu optimizacije broja zaposlenih. Otpremnine se kreću od 22.000 KM do 50.800 KM, a bez posla će ostati najmanje 600 radnika.

“Višak je oko 600 radnika i govorimo o dobrovoljnom odlasku u prvoj fazi. Nakon završetka prve faze slijedi druga, a razlika je da će otpremnine biti niže. Vrijedi istaći da postoje određena uvećanja na invaliditet i boračke kategorije od 5 do 15 posto”, rekli su nam iz Elektroprivrede RS-a.

Dobrovoljni raskid ili tehnološki višak

Istakli su da je Pravilnik jedinstven za svih pet preduzeća – Elektro-Hercegovinu, Elektrodistribuciju Pale, Elektro Doboj, Elektrokrajinu i Elektro-Bijeljinu.

Dobrovoljni odlasci radnika su počeli na području cijelog bh. entiteta RS.

V. d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić za Klix.ba je kazao da je u prvoj fazi predviđeno smanjenje broja zaposlenih za čak 290 radnika.

“U skladu sa sporazumom sindikata radnika i uprave Elektrokrajine utvrđen je pravilnik o stimulativnim otpremninama za višak radnika. Po prvom pozivu za dobrovoljni raskid radnog odnosa uz stimulativnu otpremninu koja u prosjeku iznosi oko 40.000 KM po radniku predviđeno je smanjenje broja zaposlenih za oko 290 radnika, odnosno 15% od ukupnog broja zaposlenih”, rekao je Čavić.

Uprave elektrodistributivnih preduzeća u RS-u prošlog mjeseca su uz platne liste radnicima dostavile i pismo u kojem im je poručeno da je bolje da dobrovoljno napuste preduzeće i uzmu otpremninu, nego da kasnije budu tehnološki višak.

“Prema novom Zakonu o električnoj energiji Elektrokrajina se od 2021. godine neće više baviti snabdijevanjem električnom energijom, a što će utjecati na pad prihoda preduzeća”, ističe se u pismu koje je prošlog mjeseca objavio Capital.

V. d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić je rekao da će onaj ko ne iskoristi priliku i ne uzme otpremninu, kasnije biti tehnološki višak i dobit će samo šest prosječnih plata.

Da se ide u restrukturiranje elektrodistributivnih preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske govorio je i generalni direktor Luka Petrović koji se pozvao na
Reformsku agendu BiH i odluke Vlade RS-a iz 2017. godine. Direktor Elektroprivrede RS-a je kazao da je odabran konsultant, Ambasada Velike Britanije donirala je kompletna sredstva za provođenje procedure i plaćanje konsultanata, a u sve su uključeni svi važni ljudi iz ovih preduzeća.

27 miliona KM za otpremnine

On je naveo da je zaključeno da u distributivnim preduzećima ima viška radnika, što je jedna od najtežih mjera.

“Distribucije će ubuduće biti funkcionalno organizovane i to će biti isključivo tehničko preduzeće”, istakao je Petrović.

Distribucije će ubuduće živjeti samo od svoje mrežarine, jer će biti isključivo funkcijsko i državno preduzeće, a nadoknadu za mrežarinu će regulisati Regulatorna agencija za energetiku.

Elektroprivreda RS-a je zajedno s distributivnim preduzećima osigurala oko 27 miliona KM koji će biti isplaćeni u dva dijela – prvi odmah nakon potpisivanja sporazumnog raskida ugovora, a drugi u roku do 60 dana od potpisivanja tog sporazuma. Petrović je naveo da će narednih dana na oglasnim tablama u distributivnim preduzećima biti objavljene i nove sistematizacije radnih mjesta.