Danas je grupa naših učenika uz podršku profesora, a u susret obilježavanju škole, imala akciju čišćenja Jevrejskog groblja na Okolištu. Tom prilikom je uređen grob Andrićeve najpoznatije književne junakinje Lotike Loti Celermajer i njene porodice.
Lotika je bila poljska Jevrejka koja je 58 živjela u Višegradu. Lotika je jedan od najupečatljivijih ženskih likova u našoj književnosti, lik prve poslovne žene koja je unijela evropski duh u višegradsku varoš i uspješno vodila prvi u Višegradu.
Takođe su na groblju u Crnči očišćena i grobna mjesta Andrićevih srodnika, Ane i Ivana Matkovščika. Njih dvoje su prihvatili dječaka i sa puno ljubavi se brinuli o njemu od njegove druge godine do završetka osnovne škole (1903. godine).
Cilj ove naše tradicionalne akcije je da naučimo mlađe generacije da je neophodno brinuti o nasljeđu, i da ne dozvolimo da nemar, neznanje i vrijeme unište tako važna obilježja.
Potrebno je je istaći da je ova godina jubileja, jer se navršava 60 godina (1961 ) od dodjele Nobelove nagrade i 50 godina (1971 ) od dobijanja Povelje počasnog građanina Višegrada Ivi Andriću. Povelja počasnog građanina mu je dodijeljena povodom deset od dobijanja Nobelove nagrade i 400 godina od izgradnje ćuprije na Drini.

Vezane objave