Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Drini u Višegradu otkazano je zbog apela nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika, visokog vodostaja i mogućih poplava.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je novinarima da će sutra u hramu Svetog Cara Lazara u Andrićgradu, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, koja će početi u 9.00 časova.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

„Nakon toga biće učinjen obred velikog osvećenja vode i planirano je da ako vremenski uslovi dozvole učinimo veliku litiju do ćuprije na Drini da blagoslovimo Drinu i da osvećenu vodu prospemo u rijeku“, naglasio je Vukotić.

„Pozivam vas da ovaj praznik proslavimo uz svetu liturgiju“, poručio je Vukotić.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januar Bogojavljenje – praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

SRNA