84801419 2875263072533661 6060488850847825920 O

– U Višegradu nema zaraženih korona virusom, pod nadzorom je 173 lica u kućnoj izolaciji ,140 lica je napustilo samoizolaciju, 11 lica se nalaze u karantinu, „Članovi porodica u kojima se nalazi lice pod nadzorom dužni su da ostanu u kućnoj izolaciji i smanje kontakte“, navedeno je u Štabu.U saopštenju se napominje da je tokom prethodna 24 časa još sedam osoba smješteno u karantin, te da će lica koja prekrše mjere kućne izolacije biti smještena u zajednički karantin.

-Opštinski Štab za vanredne situacije izrazio je zahvalnost pojedincima i privrednim subjektima za solidarnost i humanost tokom pandemije virusa korona.„Veliki broj volontera, ali i privrednih subjekata, ponudio je pomoć. Dio toga smo iskoristili, a drugi dio, koji nam je na raspolaganju, ćemo ukoliko bude bilo potrebe“, navode iz Štaba.

-VAŽNI BROJEVI-
Važno: molimo sve građane Republike Srpske da brojeve koriste savjesno, razumno i u skladu sa njihovom namjenom.
Institut za javno zdravstvo
Ukoliko ste putovali u zemlje u kojima je zabilježena pojava virusa korona ili Vam s tim u vezi trebaju bilo kakve informacije, obratite se na kontakt telefon Instituta za javno zdravstvo. Ovi pozivi se ne naplaćuju.
0800 50 555
Inspektorat Republike Srpske
Inspektorat Republike Srpske je zbog aktuelne situacije izazvane pojavom virusa korona, u cilju provođenja mjera na zaštiti zdravlja stanovništva i suzbijanju širenja virusa, te u cilju zaštite potrošački, radničkih i drugih prava građana, obezbijedio poseban besplatan broj telefona na koji mogu da prijave sve uočene nepravilnosti.
Svi pozivi građana upućeni na ovaj broj će se evidentirani preko centra za prijave i pritužbe Inspektorata Republike Srpske. 0800 50 612, 066 701 170 (za Viber, WhatsApp i Telegram)
Savjetodavna linija Plavi telefon
Savjetodavna linija Plavi telefon za građane koji imaju probleme da se prilagode životu u izolaciji.
0800 50 305

“ZABRANE NA TERITORIJI OPŠTINE VIŠEGRAD”

Licima starijim od 65 godina dozvoljeno je kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova, a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.
-Iz Štaba naglašavaju da je petkom od 7.00 do 11.00 časova zabrana kretanja svim licima mlađim od 65 godina, osim onih koji su u radnoj obavezi.
-Izuzimaju se samo zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Republike Srpske, kao i radnici preduzeća čiji radni proces je organizovan u smjenama za vrijeme trajanja ove zabrane.

– PUTEVI , GRANIČNI PRELAZI-
– Na ulazima u Višegrad vršiće se dezinfekcija svih automobila, a u slučaju potrebe karantina koristiće se smještaji na Vizantijskom trgu u Andrićgradu i hotelu „Višegrad“.Opštinski Štab za vanredne situacije istakao je na da će sve osobe koje dolaze iz inostranstva biti u karantinu 14 dana.„Zbog novonastale situacije u vezi sa širenjem virusa korona, a radi nadolazećeg praznika Vaskrsa, obavještavamo lica koja planiraju dolazak iz drugih zemalja, da će biti smještena u karantin 14 dana“, navedeno je u Štabu.
– Apel na građane da bez preke potrebe ne idu, u susjednu opštinu Goražde, osim lica koja rade u istoj, a sve u cilju sprečavanja pojave i širenja COVID-19 virusa na području opštine.
Zbog formiranja konvoja u zemljama okruženja stvaraju se duge kolone na graničnim prelazima BiH.
Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.
Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, osoba s boravkom u BiH te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

ZDRAVSTVO – Dom zdravlja Višegrad

– Osobe starije od 65 godina koje nikoga da im pomogne mogu da pozovu Dom zdravlja i naruče recepte, a nakon toga Turističku organizaciju na broj 058/620-950 kako bi im volonteri dostavili lijekove.

-„ Moli se građanstvo koje je napuštalo opštinu Višegrad i boravilo u mjestima gdje je zabilježen virus korona da se jave porodičnim doktorima i ostanu u kućama 14 dana da bi se spriječilo širenje virusa“.
– Svi koji odlaze na poslove u Goražde da se jave u Dom zdravlja radi izdavanja rješenja da poslije dolaska budu u kućnoj izolaciji, jer se lica koja rade u zaraženim područjima ne smiju kretati, već je potrebno da budu u samoizolaciji.

– Ambulante porodične medicine rade od 07.00 do 12.00 časova, osim tima koji radi drugu smjenu, dok je radno vrijeme prvog tima od 12.00 do 14.00 časova, a drugog tima od 14.00 do 21.00 čas.Služba hitne medicinske pomoći radi od 21.00 čas do 7.00 časova ujutru.

– Psiholozi su građanima na usluzi svakog dana od 9.00 do 16.00 časova, a ukoliko se ukaže potreba biće određen i dežurni psiholog za dane vikenda.Svi razgovori su potpuno anonimni i građanima je zagarantovana stroga diskrecija.
Kontakt telefoni psihologa su 065/387-242 Gorica Tomić, 065/385-206 Slađana Đukanović, 065/385-190 Ivana Jović Govedarica, 065/336-160 Mira Stojanović, 065/385-231 Andrea Topalović, 065/384-955 Suzana Gavrilović, 065/384-428 Jovana Šupić.

-Članovi porodice onih koji se nalaze pod medicinskim nadzorom dužni su da ostanu u kućnoj izolaciji i smanje kontakte,.Đurovićeva je apelovala da svi koji se nalaze u kućnoj izolaciji dva puta dnevno mjere temperaturu i da se javljaju porodičnom ljekaru.Ona je upozorila da će lica, koja prekrše mjere kućne samoizolacije, biti smještena u zajednički karantin.

-„Sve apoteke u Višegradu radiće radnim danima od 08-18h, subotom i nedeljom od 08-13h, a posle 13h pripravnost

-“NAREDBE OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANDREDNE SITUACIJE”-

Republički Štab za vanredne situacije dostavio je opštini Višegrad uputstva za čišćenje i dezinfekciju objekata, sredstava javnog prevoza i drugih vozila, kao i uputstva za postupanje u graničnim karantinima.

Više informacija možete pronaći u priloženim dokumentima:

Uputstvo za provođenje čišćenja i dezinfekcije površina i prostora u objektima

Uputstvo za dezinfekciju sredstava javnog prevoza i drugih vozila

Uputstvo za pristupanje u karantinima pri graničnim prelazima

U seoskim područjima, a radi obavljanja poljoprivrednih poslova, dozvoljava se kretanje licima starosti do 75 godina, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja.
Dozvoljava se kretanje od mjesta stanovanja do pčelinjaka, utorkom i u dane vikenda, licima koja posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka.

-Opštinski Štab za vanredne situacije saopštio je nakon današnjeg sastanka da su do 13. aprila produžene sve mjere na suzbijanju virusa korona.„Sve mjere koje se odnose na rad vrtića, ugostiteljskih objekata, na javna okupljanja i druge odluke donesene na Štabu biće produžene za još 14 dana“, naveli su iz Štaba.Ističu da je narednih 14 dana potrebna disciplina i pridržavanje svih mjera.

-Štab za vanredne situacije opštine Višegrad donio je odluku o ograničavanju sastajanja na javnim mjestima za više od dvije osobe na minimalnoj razdaljini od metar i po, osim porodicama ili licima koja žive zajedno.
„Preporučujemo i apelujemo svim stanovnicima Višegrada da se pridržavaju mjera, jer ćemo samo na takav način pobijediti ovu bolest, a na dobrom smo putu da tako nešto i uradimo“, istaknuto je iz Štaba.

–Obaveza svih zajednica etažnih vlasnika da nastave dezinfekciju zajedničkih prostorija, te da istu vrše dva puta sedmično.

– Opštinski Štab za vanredne situacije rekao je da sva fizička lica moraju da nose maske na javnom prostoru, kao i to da je obavezno nošenje maski svih ljudi na radnim mjestima.

– Na Štabu je istaknuto da je donijeta Odluka da se ne ide u druge lokalne zajednice i da će na ulazu u grad Višegrad biti postavljeni sanitarni punkt koji će vršiti dezinfekciju svih vozila koja ulaze u grad.

– Iz Štaba poručuju da na sajtu opštine Višegrad, na aplikaciji „e-patrola“, elektronski mogu prijaviti lica koja krše naredbe o kućnoj izolaciji.

-Licima starijim od 65 godina dozvoljeno je kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova, a preporuka je da se u to vrijeme ne kreću mlađi-

-U seoskim područjima, a radi obavljanja poljoprivrednih poslova, dozvoljava se kretanje licima starosti do 75 godina, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja.

Dozvoljava se kretanje od mjesta stanovanja do pčelinjaka, utorkom i u dane vikenda, licima koja posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka.

-Raspored izvođenja nastave od 30. marta do 3. aprila-

RASPORED IZVOĐENJA NASTAVE U RAZREDNOJ NASTAVI – KLIKNUTI OVDJE

– VJERSKE ZAJEDNICE –

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije u Višegradu saopšteno je da će Crkva biti otvorena tokom trajanja pandemije virusa korona, da se redovno vrši dezinfekcija i da je nošenje maski obavezno.
Liturgije će biti služene kao i do sada, a vjernicima se savjetuje da poštuju razmak od najmanje jedan metar.
Preporučuje se da se krsna slava obilježava u krugu porodice, te napominje da će se prekadnja obavljati u Crkvi.

– KOMUNALNE INFORMACIJE –

-„Pranje i dezinfekcija ulica će se redovno obavljati, a po mjesnim zajednicama će se u narednom periodu dijeliti zaštitne maske, sve s ciljem širenja i spriječavanja virusa korona.
– Molimo korisnike usluga Vodovoda i Kanalizacije (fizička i pravna lica) da zbog novonastale situacije dostave stanje vodomjera zbog obračuna na br. 058/620-112 ili putem njihove fb stranice.

-PEKARE,MARKETI,PREHRAMBRENI PROIZVODI-
Licima sa navršenih 65 i više godina života dozvoljava se kretanje utorkom i petkom u vremenu od 7.00 do 10.00 časova, radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama.
Vlasnici trgovačkih radnji, apoteka i odgovorna lica u bankama dužni su organizovati rad na način da se strogo pridržavaju mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje i boravak u prostoriji do tri lica.Preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i odgovornim licima u bankama da u navedenom periodu, a u cilju zaštite zdravlja lica sa navršenih 65 godina i više godina života pružaju usluge isključivo tim licima.Preporučuje se licima mlađim od 65 godina života da ne obavljaju kupovinu i poslove u bankama.

– Opštinski Štab za vanredne situacije u Višegradu donio je naredbu da svi proizvođači hljeba sa područja ove opštine pekarske proizvode pakuju u najlonske kese, kako bi bila smanjena mogućnost širenja virusa korona.- Potrebno je da prodajni objekti koji rade na ulazu obezbijede dezinfekciona sredstva.
-Zanatsko–trgovinske radnje na području opštine Višegrad mogu da rade za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, ali pod određenim uslovima, odlučeno je na današnjoj sjednici Štab za vanredne situacije ove opštine.„Ovakve vrste radnji mogu da rade, pod uslovom da poštuju naložene mjere, redovno dezinfikuju prostor i lica na ulazu, te da u prostor ulazi jedna po jedna osoba“, navedeno je iz Štaba.

– PRIVREDA –
-Na osnovu Republičkog Štaba za vanredne situacije, obavještavamo vas da se ograničava radno vrijeme do 13.04.2020. godine, od 7:00 – 15:00 sledećim subjektima:
trgovinama bijele tehnike, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramike i boja i lakova, tržnice na veliko, tržnice na malo tj. pijace i stočne pijace.
Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića mogu pružati samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.
Svi navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

-Opština Višegrad je, s ciljem omasovljenja proljećne sjetve, od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dobila 80 paketa pomoći pojedinačne vrijednosti 252.50 KM, koji sadrže sjemenski materijal osnovnih povrtlarskih kultura i đubrivo, a koji su namijenjeni, između ostalih, višečlanim porodicama i primaocima socijalne pomoći.Besplatni paketi pomoći poljoprivrednim proizvođačima biće dodijeljeni višečlanim porodicama, samohranim roditeljima, osobama koje su izgubile posao, materijalno neobezbijeđenim domaćinstvima, primaocima socijalne pomoći, koji redovna primanja, a koji imaju na raspolaganju pola dunuma zemljišta za sadnju povrća, saopšteno je iz opštine Višegrad.Zainteresovani proizvođači mogu se javiti u opštinu Višegrad na broj telefona 058/620-226, 058/630-991 i 058/630-890 radi anketiranja u subotu i nedjelju, 28. i 29. marta, od 10.00 do 14.00 časova, te u ponedjeljak, 30. marta, od 7.30 do 12.00 časova kako bi bio izvršen konačni odabir.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Višegradu pozvao je privrednike i sve koji mogu da se odazovu akciji nabavke respiratora za Univerzitetsku bolnicu Foča.
Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun opštine Višegrad kod Nove banke
555-010-10006695-70, sa naznakom „pomoć za nabavku respiratora“.

– BANKE, POŠTA, BRZA POŠTA –

Opštinski Štab za vanredne situacije u Višegradu ovlastio je Marka Rakića i Oliveru Marković da mogu, uz ovlaštenje i ličnu kartu lica starijih od 65 godina kojima je zabranjeno kretanje, podizati novac za njihove potrebe u NLB Razvojnoj banci, potvrđeno je u ovom štabu.
„Lica koja žele ovakvu vrstu pomoći, treba da se jave na brojeve telefona 058 630 510, 065 272 726 i 066 619 948 u periodu od 8.00 do 16.00 časova i dobiće više informacija. Nakon što preuzmu novac, zadužene osobe će, ukoliko je potrebno, kupiti namirnice i lijekove i donijeti ih ovim licima na adresu“, naveli su u Štabu.

-Radno Vrijeme BANKE, MTEL –
– ADDDIKO BANKA (NOVO RADNO VRIJEME) 08:00-14:00 (SUBOTA,NEDELJA -Neradna)
-NLB BANKA – Ekspozitura Višegrad , Radno vrijeme: 08:00 do 16:00 / 08:00 do 12:00
-NOVA BANKA – Radnim danom: 08.00-16.00, Subotom: 08.00-13.00
– MTEL – Radnim danima:07.00-11.30, Subotom:ne radi

” -KUĆNE DOSTAVE- “

– Opštinski Štab za vanredne situacije istakao je da su u servis pomoći osim opštinskog Crvenog krsta uključeni su i privredni subjekti, koji dostavljaju namirnice za starije osobe.„Svi koji koriste usluge mogu se obratiti na brojeve telefona 058 620 950 i 058 620 242. Broj privrednog subjekta Adria, koji je uključen u servis je 065 489 861. Broj za dostavu hrane iz radnje „Daks“ je 065 710 862. Korisnici plaćaju robu koju poruče, bez dodatnih troškova dostave“, naveli su u Štabu.Servis pomoći radi svaki dan od 8.00 do 16.00 časova, osim nedjelje.

– Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ Višegrad vršiće dostavu knjiga na kućnu adresu građanima starijim od 65 godina bez obzira da li su njeni članovi ili ne, potvrđeno je danas na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.
Iz Štaba su naveli da svi treba da pozovu broj telfon 058/620-378 ili da se obrate putem i-mejl adrese bibliotekavgd@gmail.com i ostave tačne podatke – ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.Knjige će čitaocima biti isporučivane u periodu od 9.00 do 13.00 časova, rok zadržavanja je 15 dana, a za građane koji ne žive u užem području Višegrada knjige će biti dostavljene opštinskim vozilom.

-ŠKOLE, OBDANIŠTA, FAKULTETI-

-Republički Štab za vanredne situacije donio je zaključak o održaavnju aprilskog ispitnog roka za akademsku 2019/2020. godinu.
Ovim zaključkom obavezuju se sve visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj da aprilski isputni rok čije održavanje je onemogućeno pojavom bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj održe čim se za to steknu uslovi.
Za realizaciju ovog zakučka zadužuje se Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Vezane objave