Booking.com

Penzionisani potpukovnik američke vojske Daniel L. Davis u razgovoru za CNN komentirao je odluku brojnih stranih državljana da se priključe ukrajinskim snagama u ratu u Ukrajini.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, brojni strani državljani iz zemalja EU, ali i SAD-a, donijeli su odluku o tome da se pridruže ukrajinskoj vojsci na ratištima.

“Ovi strani dobrovoljci, često vojni veterani, hodaju usamljeni putem preko s Ukrajinom. Prolaze pored stotina majki i djece koji bježe iz ove države”, piše CNN.

Iako države iz kojih dolaze ne žele učestvovati u ratu u Ukrajini, strani dobrovoljci ističu kako je njihova dužnost braniti slobodu.

“Samo pokušavamo pomoći u zaštiti slobode. To je jednostavno tako”, je jedan od dobrovoljaca na granici Poljske i Ukrajine.

Ipak, vojni analitičar i nekadašnji potpukovnik Daniel L. Davis ističe kako dolazak stranih boraca može biti mač sa dvije oštrice za Ukrajinu.

“Dolaze neki visokokvalifikovani ljudi, međutim dolaze i oni koji pojma šta rade. To može značiti haos”, je Davis tokom gostovanja na CNN-u.

Ističe kako je iz pouzdanih izvora iz Ukrajine saznao kako brojni dobrovoljci koji dolaze iz drugih država uopće vojno iskustvo.

“Oni ne shvataju opasnost u koju ulaze, a također nemaju ni opremu koja im je potrebna. Nemaju oružje, jedna puška ide na 20 momaka. Saznao sam i da postoje borci koji su stigli na teren i bukvalno misle da je to kao videoigra”, izjavio je potpukovnik.

Vezane objave