Vozači kamiona iz Srbije, ali i drugih zemalja, koji se uglavnom vraćaju iz Ruske Federacije, zaustavljeni su na graničnim prelazima Ukrajine.

Na prelazu Đakovo-Halmeu, koji razdvaja Ukrajinu i Rumuniju, nalazi se tridesetak srpskih kamiona koji su u koloni zarobljeni više od 80 sati, kaže za Kurir vozač iz Čačka Dragan Belošević.

– Mnogi naši vozači više nemaju novca. Ponestaje nam hrane i vode. Držimo se zajedno i jedni drugima pozajmljujemo novac kako bismo mogli da kupimo hranu. Ovdje nema toaleta i veoma je hladno. Grijemo se u kabini – kaže Belošević i dodaje:

– Na granici ne dozvoljavaju da prođu kamioni koji prevoze robu iz Rusije. Obratili smo se našim firmama, koje su reagovale, a u kontaktu smo i s Privrednom komorom Srbije – ističe Belošević i objašnjava da je problem što mnogim vozačima ponestaje goriva, a u Ukrajini ne dozvoljavaju da se sipa više od 20 litara po vozilu jer je ratno stanje.

I Dragan Lazović, jedan od srpskih vozača koji su trenutno zarobljeni u kolonama na granici Đakovo-Halmeu kaže za Kurir da su na samoj granici nalazi četrdesetak srpskih kamiona.

– U selima koja su blizu granice ima oko stotinak naših kamiona. Pet dana smo zarobljeni ovde. Ponestaje nam vode i hrane pa odlazimo do obližnjeg sela da kupujemo. Gorivo nam je veliki problem, mnogima su rezervoari skoro prazni. Otežana je i komunikacija. Nemamo gdje da dopunimo telefone, nemamo interneta – kaže Lazović.

Iz Privredne komore Srbije saopštili su da je krizni štab PKS u stalnom kontaktu s vozačima u Ukrajini i u saradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima pokušava da pronađe rješenje za povratak u Srbiju. Predsjednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je riječ o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

– Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Bjelorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou – istakao je Nikolić, direktor kompanije “Srboeksport”, navodi se u saopštenju PKS.

Članovi UO, predsjednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem iznijeli su svoje probleme u poslovanju, od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvjesnost poslovanja u budućem periodu, prenosi Blic.

– U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da riješimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije, s obzirom na teškoće u transportu. Takođe, važno je da se riješi problem naplate potraživanja, kao i korespondskih banaka, a nadamo se da će ova kriza biti rešena što prije – rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS, i dodao će PKS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.Naplata potraživanja i transport najveći problemi

PKS će preduzeti hitne mjere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport. Kompanijama se savjetuje da dobro procjene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, bjelorusko i ukrajinsko tržište, istaknuto je na vanrednoj sjednici UO PKS. U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mjera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije.

Predsjednik PKS Marko Čadež rekao je da je Komora u stalnoj komunikaciji s privredom, da se traže rešenja za probleme s kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

– PKS je odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala krizni tim za praćenje situacije i kol-centar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije s privredom. Uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju s Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu.

Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju s komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Juročejmbersa, a posebno smo u stalnoj komunikaciji s komorama Njemačke, Austrije, kao i zapadnog Balkana, pratimo situaciju na terenu i mjere međunarodnih institucija i EU – rekao je Čadež. Analitički tim PKS, prema Čadežovim rečima, kontinuirano prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina, kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.