BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u dogovoru sa predsjednicom Anom Brnabić i većinom članova Vlade donijeta odluka da se parada ponosa zakazana za septembar otkaže.

Vučić je u obraćanju javnosti objasnio da nije srećan zbog toga, da se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država takvu odluku donijela pritisnuta brojnim problemima.

– Biće u neko drugo i srećnije vrijeme. Suočavamo sa i sa teškom krizom na Kosovu i Metohiji koja neće prestati do 31. oktobra – rekao je Vučić.

On je poručio i da treba da se stide oni koji paradu porede sa Kosovom, ili one stranke koje žive na mržnji prema homoseksualcima.

Vučić je napomenuo da se ni njemu takve manifestacije nisu dopadale, ali da su „ti ljudi naša braća, sestre i roditelji“.

Ponovio je da Srbija nema kuda da se pomjeri, ali da neće da odustane od KM tablica, niti će da prihvati da Srbima sa Kosova ne bude garantovano da mogu da izlaze i ulaze bez prištinskih dokumenata.

-Tako da idemo u veću krizu i imamo mnogo problema – rekao je on.

On je ukazao i na to koliko je laži iznijeto o Paradi ponosa i da će „srušiti veliki moral crkve“, pri čemu, kako je primijetio, „litije drže raščinjeni monasi i zakazuju ih neki koji su osuđeni za nasilje u porodici i za druga krivična djela“.