Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon danas održane sednice Vlade Srbije, u čijem radu je učestvovao. Vučić je upoznao članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji.
“Svi smo videli verzije francusko-nemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti… Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onome sa čim se zaista Srbija suočava”, rekao je Vučić na početku obraćanja.
Objašnjava da u tom predlogu “nije lako naći bilo šta čime bismo bilo oduševljeni, naprotiv”.
“Velika je nervoza zbog promena geopolitičkih okolonosti. Evropa je defakto u ratu. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu. Sa druge strane, žele da “u svom dvorištu”, a Zapadni Balkan i Srbija je “njihovo dvorište”, bude onako kako oni hoće. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika. Posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju. Najpre jer smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji i zbog incidenata koje je Kurti izazivao kako bi isporovocirao Srbiju da ona reaguje kako bi je proglasili krivom. Oni žele sukob kako bi se NATO uključio, a oni izbegli obavezu da formiraju ZSO”, kazao je.
Naveo je da su izaslanici zapadnih zemalja samo došli da predoče svoj plan, bez ikakve konsultacije.
Vučić je potom rekao da zemlji nema napretka u EU, ali ni na drugim poljima ako ne sarađuje u vezi sa novim pregovaračkim okvirom koji su prihvatile sve članice Evropske unije, a koji podrazumeva i prihvatanje članstva takozvanog Kosova u UN.
Govoreći o nedavnoj poseti predstavnika Evropske unije, tri najveće članice EU i predstavnika Stejt departmenta Vučić je rekao da su mu rekli da mora da prihvati plan.
„Rečeno je morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen, ceo pregovarački okvir, suočićete se pod jedan – sa prekidom procesa evropskih integracija. Pod dva – suočićete sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri – sa svim sveobuhvatnim merama koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji. I to mi je još tri puta ponovljeno“, rekao je Vučić.