SARAJEVO – Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Mirku Vukmiroviću zvanog Sarajlija (36), kome se na teret stavljaju organizovani kriminal, kao i planiranje teških ubistava počinjenih na teritoriji BiH i Srbije.

U saopštenju Suda BiH navedeno je da je ovom odlukom poništeno prijašnje rješenje suda, te da Vukmiroviću pritvor može trajati do 13. aprila ili do nove odluke Suda.

– Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i ponoviti krivično djelo – navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni Vukmirović se ranije zvao Vladan Pejušić i osim državljanstva BiH ima i državljanstvo Srbije.

Iz Tužilaštva Bih ranije su saopštili da se osumnjičeni duže vremena nalazio u bjekstvu i bio je nedostupan organima krivičnog gonjenja BiH.

– Sumnjiče ga za pripadnost stukturama organizovanog kriminala koje su djelovale na području Istočnog Sarajeva i drugih mjesta u BiH. Osumnjičeni se dovodi u vezu sa nekim od neriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u regionu, koje su povezane sa nizom krivičnih djela –saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Vukmirović je pod imenom Vladan Pejušić prošle godine uhapšen u Novom Sadu po međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu. Pejušić je uhapšen na zahtjev policije Republike Srpske, a lisice na ruke stavljene su mu u stanu njegove sestre, kod koje je boravio u Novom Sadu.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama navodno je jedan od svjedoka saradnika otkucao Pejušića i ispričao da je on izvršilac nekih ubistava.

Pejušićevo ime više puta je pominjano u istrazi protiv Darka Eleza, koju Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanog kriminala ubistava Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, pokušaja ubistava Zlatana Ćuka i Miloša Božovića, te tri iznude.

Elez je u Sudu BiH negirao učešće u tim zločinima, a u međuvremenu je zaključio sporazum s tužilaštvom, na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina zatvora.