SARAJEVO – Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Mirku Vukmiroviću zvanog Sarajlija (36), kome se na teret stavljaju organizovani kriminal, kao i planiranje teških ubistava počinjenih na teritoriji BiH i Srbije.

U saopštenju Suda BiH navedeno je da je ovom odlukom poništeno prijašnje rješenje suda, te da Vukmiroviću pritvor može trajati do 13. aprila ili do nove odluke Suda.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i ponoviti krivično djelo – navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni Vukmirović se ranije zvao Vladan Pejušić i osim državljanstva BiH ima i državljanstvo Srbije.

Iz Tužilaštva Bih ranije su saopštili da se osumnjičeni duže vremena nalazio u bjekstvu i bio je nedostupan organima krivičnog gonjenja BiH.

– Sumnjiče ga za pripadnost stukturama organizovanog kriminala koje su djelovale na području Istočnog Sarajeva i drugih mjesta u BiH. Osumnjičeni se dovodi u vezu sa nekim od neriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u regionu, koje su povezane sa nizom krivičnih djela –saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Vukmirović je pod imenom Vladan Pejušić prošle godine uhapšen u Novom Sadu po međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu. Pejušić je uhapšen na zahtjev policije Republike Srpske, a lisice na ruke stavljene su mu u stanu njegove sestre, kod koje je boravio u Novom Sadu.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama navodno je jedan od svjedoka saradnika otkucao Pejušića i ispričao da je on izvršilac nekih ubistava.

Pejušićevo ime više puta je pominjano u istrazi protiv Darka Eleza, koju Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanog kriminala ubistava Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, pokušaja ubistava Zlatana Ćuka i Miloša Božovića, te tri iznude.

Elez je u Sudu BiH negirao učešće u tim zločinima, a u međuvremenu je zaključio sporazum s tužilaštvom, na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina zatvora.