Dragiša Andrić iz Višegrada, bivši radnik Željeznica, logoraš iz poslednjeg rata, gazi 73 godinu i svaki dan rekreativno prepješači oko 40 kilometra bez zastoja i odmora na samo njemu razumljiv način.”Prošle godine pješačio sam svaki dan, jedino nisam na Vaskrs jer je bio policijski čas, ali sam ipak taj dan napravio 17 kilometara u svom dvorištu. Dnevno pređem od 30 do 50 kilometara. a najviše sam išao u jednom dahu 52 kilometra krećući se od Višegrada do planine Sjemeć i natrag”, priča Andrić.

Koristi aplikaciju na telefonu koja mu bilježi sve podatke o pješačenju.

“Evo piše u februaru sam pješačio 925 kilometara za 168 sati, zabilježeno je koliko sam načinio koraka i potrošio kalorija. I tako sam u prošloj godini ukupno prešao pješice 14.106 kilometara”, objašnjava Andrić.

Počeo je prije tri godine pošto su mu ljekari, nakon lomova kostiju, preporučili stalne šetnje. Šetnje su pune utisaka i neobičnih susreta pa i sa divljim životinjama.

“Imao sam susret sa vukom u blizini hidroelektrane na rastojanju od 40 metara. Životinja me samo pogledala i pobjegla u šumu. Na mojim proputovanjima sam vidio i po više puta sve divlje životnje koje žive na ovom prostoru. Jednom sam primjetio i nagaznu minu i o tom obavjestio nadležne”, ispričao je ovaj pješak, rekreativac.

Da bi na što manjoj razdaljini načinio što više koraka Dragiša šeta u cik-cak. Sa sobom ne nosi ni hranu ni vodu osim malu flašicu rakije za okrepljenje, Nigdje se ne odmara. Кreće se nešto ubrzanim korakom.

Vječiti pješak i zaljubljenik prirode kaže da ne troši nikakve lijekove, da posjeduje fantastičnu kondiciju i da će šetati dok ga noge ne izdaju. Preporučuje gojaznim da šetaju jer je pješačeći smršao više od 20 kilograma.

(BN)