160228

Republička uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, u dane predstojećeg vikenda vršiće pojačane kontrole poštovanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, najavljeno je iz Inspektorata Srpske.Iz Inspektorata da će posebna pažnja biti usmjeren na ugostiteljske objekte, naročito objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj lica, kao što su svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te prevoz putnika u javnom saobraćaju.

– S obzirom na frekvenciju građana koji koriste ove vrste usluga, te da zbog toga u ovim oblastima povećan rizik od širenja virusa korona, korišćenje zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance i redovno provođenje mjera dezinfekcije ključni su faktori za suzbijanje rizika – navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata podsjećaju da su ugostiteljski objekti obavezni da oragnizuju rad u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u smislu reorganizacije prostora.

– Rasporeda sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru potrebno je vršiti češće, a čišćenje stolova nakon svakog korisnika, konobari moraju nositi maske i drugo – dodaje se u saopštenju.

Iz Inspektorata podsjećaju da je, u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za javni i međugradski prevoz, obavezna dezinfekcija vozila u skladu sa definisanim preporukama, korišćenje maske za vozača, kao i da su putnici obavezni da nose maske.

– S obzirom da su inspekcijski organi u prethodnom periodu prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama po donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimate i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga – poručuju iz Inspektorata.

Inspektorat još jednom poziva sve privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, te da i same korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjera zaštite od epidemije.

Vezane objave