I dalje se ne zna sudbina državljanina BiH koji je ostao zatrpan u ruševinama nakon razornog zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku, potvrdio je za ATV generalni konzul BiH Siniša Mihailović.

Mihailović je rekao da je uvidom u pasoš utvrđeno da su dokumenti izdati u Kantonu Sarajevo.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

On je u emisiji “Centar dana” rekao da je državljanin BiH radio za jednu stranu kompaniju na projektu Evropske unije.

“Na žalost još uvijek nije pronađen, niti se zna njegova sudbina. Dobili smo obavještenje od zvaničnih turskih institucija da je jedan naš građanin ispod ruševina zgrade u mjestu Malatija”, rekao je Mihailović i dodao da je kompanija za koju je državljanin BiH radio iznijela molbu da kontaktira njegovu porodicu.

“U ovom trenutku nemamo nikakvih daljih informacija. Nadamo se da je sve u redu s njim. A što se tiče drugih ljudi, na tom području je inače jako malo državljana BiH, tako da nemamo informacija mimo ove”, rekao je Mihailović.

Govoreći o trenutnoj situaciji istakao je da su vlasti donijele odluku da se škole zatvore na sedam dana i da se svi mogući objekti, poput dvorana, hotela i hostela, stave na raspolaganje za smještaj ugroženih osoba.

“Ogromno je to područje. U pitanju je deset provincija i u svim tim provincijama ima i stradalih i povrijeđenih. Nevjerovatan je broj zemljotresa. Nakon prva dva velika još 145 se dogodilo koji uopšte nisu bili blagi”, objašnjava Mihailović.

Istakao je da se tlo ne smiruje i da su vlasti izdale upozorenje za naredna 72 sata.