Vozači u pojedinim dijelovima Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zenice, Visokog i Prijedora nakratko su blokirali saobraćaj u 17 sati u znak protesta zbog visokih cijena goriva. Saobraćaj je blokiran na magistralnom putu M17, kao i na izlazu iz Sarajeva i Mostarskom raskršću.
Pozivi za blokadu upućeni su putem društvenih mreža, a građani su pozvani da blokiraju ceste.

Vozači su se oglasili sirenama, te je 30 automobila među kojima je bilo i taksista, zaustavljeno na raskrsnici kod SCC-a u Sarajevu. Blokada je trajala 45 minuta.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Zbog konstantnog povećanja cijena goriva grupa vozača blokirala je i raskrsnicu Brčanska malta u Tuzli.

Njihovom protestu pridružili su se i ostali vozači motornih vozila koji su krenuli prema ovoj raskrsnici, zbog čega su se na jednom od glavnih saobraćajnih čvorišta u Tuzli stvorile velike gužve.

Nezadovoljni vozači poručuju da je jednosatna blokada tuzlanske raskrsnice prvi vid iskazivanja nezadovoljstva zbog povećanja cijena goriva.

Zanimljivo je istaći da su mišljenja vozača podijeljena. Dok jedni blokiraju raskrsnicu u Tuzli, drugi na sve moguće načine pokušavaju proći te stići do destinacije na koju su se zaputili.

Saobraćaj je blokiran i na kružnom toku na Laušu u Banjoj Luci, u centru Zenice kod hotela Dubrovnik, u blizini stadiona Bilino Polje.

Među nezadovoljnim građanima je i Zeničanin Mirza Ganić koji je svojim motociklom učestvovao u današnjem protestu.”Cijene goriva su zaista velike. Nekada je gorivo bilo 2 KM, a sada bez obzira na stanje na svjetskom tržištu, oni ne spuštaju kod nas cijene. Mislim da je ovo fina grupa ljudi koja se okupila, a vjerujem da kritičnom masom možemo doći do promjena”, kazao je Ganić.

Podsjećamo, ovakvi protesti održani su proteklih dana i u svim većim gradovima u Srbiji gdje su trajali po sat vremena.

Ideja za ovakvom vrstom protesta došla je od fotografije koja je kružila društvenim mrežama, a u čijem je opisu stajalo da prikazuje blokadu saobraćaja u Njemačkoj zbog poskupljenja goriva. Radilo se o lažnoj informaciji.