88248459 645754346186680 8915012325807751168 O
Booking.com

U Domu zdravlja Višegrad održano je predavanje na temu „Pojava i širenje nove bolesti“, na kojem su prisustvovali zdravstveni radnici ove ustanove, predstavnici opštine Višegrad i Granične policije Višegrad.

Infektolog Univerzitetske bolnice Foča Jelena Firesku Govedarica rekla je da je na predavanju govorila o virusu i o tome šta je potrebno uraditi ako se pojavi virus.

„Kao i kod običnog gripa, potrebno je izbjegavati kontakte, prati ruke češće, adekvatno koristiti maramice, izbjegavati javne skupove. Maske ne moraju da nose zdrave osobe, samo one koje njeguju bolesne i oni koji su bolesni“, navela je Firesku Govedarica.

Ona je napomenula da u okruženju imamo zabilježene slučajeve oboljelih od ovog virusa i da postoji mogućnost da on dođe i u BiH, ali nemaju pravo mišljenje kad će doći i da li će uopšte doći.

virus je ranije dovodio do prehlada, međutim, ovo je mutirani virus i on može napraviti komplikacije kod osoba koje imaju komorbiditete, šećernu bolest, malignitete, hronične plućne bolesti, a kod zdravih ljudi ne postoji mogućnost za komplikacije. Najbitnija je adekvatna zdravstvena zaštita zdravstvenih radnika, ovi koji su u kontaktu trebaju da koriste respiratorne, oni koji su manje u kontaktu hirurške maske, štitnike za lice, kombinezone, kaljače, rukavice i drugo“, navela je Firesku Govedarica.

Ona je naglasila da su uvezani sa Institutom za javno zdravlje, sa Ministarstvom zdravlja, veoma dobro sarađuju i spremni su ako dođe do neželjene situacije.

„U Republici Srpskoj nemamo ni jedan zabilježen slučaj koji je pozitivan na korona virus, 121 čovjek je pod nadzorom, nemaju simptome, ali se prate jer su boravili u zemljama u kojima je zabilježen ovaj virus“, istakla je Firesku Govedarica.

Predsjednik Odbora za zdravlje opštine Višegrad Goran Lončarević rekao je da je predavanje fokusirano na trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i kod nas, definiciju slučaja, epidemiološki nadzor, preventivne mjere i postupke, dijagnostiku i transport uzoraka, kontrolu infekcije i upotrebu lične zaštitne opreme.

„Opština Višegrad i nadležne službe usko sarađuju sa Domom zdravlja u cilju što boljeg odgovora na eventualne zahtjeve“, naveo je Lončarević.

Vezane objave