ZLATNI ORDEN MITROPOLITU DABRO-BOSANSKOM GOSPODINU HRIZOSTOMU

246
Booking.com

U Andrićgradu u Višegradu održana je premijerna projekcija filma o radu Srpskog sokolskog društva SOKO – “Soko među nama” autora Dragana Radovića, urednika stranice „Zaboravljeni korijeni“. Projekcija je održana u velikoj sali bioskopa „Doli Bel“ .
Ponovo smo imali priliku da se susretnemo sa starim sokolarima višegradskog kraja, kao i omladinom i djecom koja čine Sokolsko društvo. Što su započeli djedovi, produžili su sinovi, a nastavili unuci.
Bilo je emocija jer su se mnogi sokolari poslije par godina rasuti po svijetu ponovo susreli.
U sklopu predstavljanja filma Radović je da je rad na ovom filmu o Sokolskom društvu zatjevao veliki trud i dosta vremena, istakavši: “Čast mi je što sam radio ovaj dokumentarni film, jer sam radeći doživljavao veliko nadahnuće i motivaciju da povežem sve aktivnosti Sokolskog društva u jednu priču. Malo ljudi zna da su nekada postojala sokolska društva i koliki je bio njihov značaj. Iz tog razloga sam se odlučio da snimim ovaj film. Najteže tokom snimanja bilo je spojiti dijametralno različite priče, u jednom momentu pričamo o stradanju naroda u Starom Brodu a u drugom pričamo o radu sokolovih sekcija“ istakao je Radović.
Predsednik SSD „Soko“ Miroslav Vuković u uvodnom obraćanju zahvalio se Mitropolitu Hrizostomu i službenicima Mitropolije koji podržavaju rad društva, kao i sveštenstvu i monaštvu višegradskog kraja na njihovom aktivnom učestvovanju u radu Sokola.
Nakon projekcije filma, prigodnu besjedu održao je profesor doktor Vladislav Topalović, dekan Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči koji je da je suština sokolskih društava bila ideja o pandanu pangermanizmu koji se u isto vrijeme pojavio. „Istorijski gledano to je bio kulturni pokret za emancipaciju Slovena u Austro-ugarskoj. Vremenom je taj pokret dobio jednu novu dimenziju i prerastao u svojevrstan oblik zajedništva odnosno okupljanja omladine“, je Topalović.
Na akademiji su uručeni ordeni za nesebičan rad i podršku radu sokolskog društva. Zlatni orden Sokolskog društva dodijeljen Mitropolitu Dabrobosanskom Hrizostomu, a u njegovo ime primio ga je arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović koji se u ime Mitropolita zahvalio na ovom odlikovanju i prenio blagoslov i pozdrave Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita Hrizostoma, istakavši da gospodin Mitropolit prati rad svih udruženja pri našoj mitropoliji, podržava sve aktivnosti mlađe populacije koja je ujedno naša budućnost. Takođe, srebrni orden uručen je režiseru filma Draganu Radoviću koji se zahvalio i rekao da mu je veliko zadovoljstvo raditi na projektima ovakvog profila koji čuvaju od zaborava sve ono što entuzijasti stvaraju.
Srpsko Sokolsko društvo Soko osnovano je 1908. godine a svoj rad je obnovilo 2004. pod blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja. Društvo danas broji preko 200 članova raspoređenih u sedam sekcija.
Milica Kusmuk

Vezane objave