Screenshot 2020 03 04 Zmajevi Igraju U Najkvalitetnijoj Jakosnoj Grupi O Kanal

Liga nacija u fudbalu je takmičenje koje je pokrenula UEFA prije dvije godine a Bosna i Hercegovina je predvođena tadašnjim selektorom Prosinečkim bila izuzetno uspješna.

Sinoć je u Amsterdamu održan žrijeb za drugo izdanje ovog takmičenja u kojem će Zmajevi igrati u najkvalitetnijoj jakosnoj grupi.

Liga nacija će krajem ove godine imati svoje drugo izdanje. UEFA je ocijenila kao izuzetno uspješno to premijerno izdanje pa se i ove godine očekuju zanimljivi dueli. Zmajevi su igrali ligu B prije dvije godine ali su zauzeli prvo mjesto u svojoj grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske pa će ove godine igrati u najjačoj jakosnoj skupini. Žrijeb je održan sinoć u Amsterdamu a ljubitelje fudbala u našoj zemlji očekuju poslastice.

Zmajevi su smješteni u grupu 3 a protivnici očekivano teški i atraktivni jer slabih u ili prosiječnih u A ligi i nema. Poljska, Italija i Holandija su selekcije o kojima ne treba trošiti riječi.

Na FIFA rang listi Italija zauzima trinaesto, Holandija četrnaesto a Poljska 19 mjesto pa je sasvim jasno šta očekuje Bosnu i Hercegovinu koja na pomenutoj listi zauzima tek 49. poziciju.

Zmajevi će ligu nacija početi gostovanjem Italiji četvrtog septembra, tri dana kasnije domaćini smo Poljskoj. U oktobru slijedi domaća utakmica protiv Holandije i gostovanje Poljskoj i konačno u novembru gostovanje popularnim lalama te domaćinstvo Azurima.

Teško je u ovoj grupi očekivati dobar rezultat ali ono najgore što se može desiti je ispadanje u B ligu, tako da nema potrebe za strah a svaki dobar rezultat treba smatrati uspjehom. Uz sve to svaka pobjeda bi donijela i veliku finansijsku zaradu fudbalskom savezu. Od reprezentacija iz bivše države još samo Hrvatska igra ligu A, a žrijeb je vatrene smjestio u grupu sa Švedskom Portugalom i Francuskom.

Srbija će igrati ligu B a protivnici Orlovima su reprezentacije Rusije Turske i Mađarske.
Ostale tri ex yu reprezentacije su u Ligi C.

GRUPA 1: AZERBEJDŽAN, LUKSEMBURG, KIPAR, CRNA GORA
GRUPA 2: ARMENIJA, ESTONIJA, SJEVERNA MAKEDONIJA, GRUZIJA
GRUPA 3: MOLDAVIJA, SLOVENIJA, KOSOVO, GRČKA

Ipak prije lige nacija izabranike Duška Bajevića očekuje baraž za evropsko prvenstvo koji su izborili upravo dobrim igrama u ligi nacija krajem 2018. godine.

26. marta Zmajevi igraju protiv Sjeverne Irske a u slučaju pobjede pet dana kasnije će u meču koji odlučuje o putniku na evropsko prvenstvo ugostiti pobjednika duela Republika Irska Slovačka.