U prostorijama Policijske uprave Foča danas je održana konferencija za medije na kojoj su načelnik Policijske uprave Kostović Velimir, načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško predstavili rezultate rada za mjesec oktobar 2021. godine sa uporednim pokazateljima iz 2020.godine.

Konferenciju za medije je otvorio načelnik Policijske uprave Foča koji je istakao da se na osnovu svih statističkih podataka, ali i ostalih parametara koji se cijene, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao stabilno i zadovoljavajuće. U svim oblastima operativnog djelovanja zabilježeno je smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 31%, prekršaja javnog reda i mira za 48% i saobraćajnih nezgoda za 3%.

Načelnik Odjeljenja policije Krunić u svom izlaganju je iznio podatke o broju evidentiranih narušavanja javnog reda i mira, kao i saobraćajnih nezgoda. Ukupno je evidentirano 10 narušavanja javnog reda i mira što predstavlja znatno smanjenje od 47%, nije bilo narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. Evidentirano je 26 saobraćajnih nezgoda, što je za jednu manje u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broja 21 s/n su za posljedicu imale materijalnu štetu, od toga jedna s/n koja je za posledicu imala teško povrijeđena lica i četiri s/n sa lakše povrijeđenim licem, dok nije bilo nezgoda sa smrtno stradalim licima. Iz oblasti suzbijanja droga ukupno je evidentirano 12 prekršaja i jedno krvično djelo.U toku mjeseca oduzeto je pet putničkih motornih vozila od lica koja su evidentirana kao višestruki povratnici u činjenju prekršaja, te imaju znatan dug u registru novčanih kazni.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije, Tomović je rekao da je broj evidentiranih krivičnih djela 20 što je manje za 31 % u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocuprijavljeno je 18 dok su po nepoznatom prijavljena 2 krivična djela te su oba rasvjetljena. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 19 izvještaja protiv 24 lica. Policijski službenici su u posmatranom periodu zadržali visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela koji iznosi 100% kao i koeficijent rasvetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu.

Načelnik Kostović je na kraju konferencije obavjestio da Ministarstvo unutrašnjih poslova realizuje preventivnu kampanju „Budi oprezan-oružje nije igračka“ u vremenskom periodu od 15.11. do 31.12.2021. godine, te je uputio apel građanima da svako nezakonito posjedovanje ili upotrebu vatrenog oružja prijave najbližoj Policijskoj stanici ili pozivom na broj 122 kojom prilikom mogu biti anonimni.