Screenshot 2020 03 27 Pandemija Uživo Italija Nadmašila Kinu Po Broju Zaraženih

Italijanski naučnici pronašli su tragove virusa korona u otpadnim vodama u Milanu i Torinu još sredinom decembra, što sugeriše da je taj virus cirkulisao na severu Italije i pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve.

Naučnici sa italijanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo pregledali su 40 uzoraka otpadnih voda prikupljenih iz uređaja za prečišćavanje u severnoj Italiji od oktobra 2019. do februara 2020. Analiza navodi da su uzorci uzeti u Milanu i Torinu 18. decembra pokazali prisustvo virusa korona, objavio je Rojters, a prenosi RTS.„Ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo početak cirkulacije virusa u Italiji“, rekla je Đuzepina la Rosa, stručnjak Italijanskog nacionalnom institutu za zdravstvo koji je učestvovao u istraživanju.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Portparol Instituta je rekao da će potpuni podaci i studija biti objavljeni sledeće nedelje.

Istraživanja u Holandiji, Francuskoj, Australiji i drugde otkrila su da virus koji uzrokuje kovid-19 može biti otkriven u kanalizaciji, a mnoge zemlje počinju da uzorkuju otpadne vode radi praćenja bolesti.

Rojters navodi da izjave naučnika da je otkrivanje tragova virusa pre kraja 2019. u skladu sa dokazima u drugim zemljama da je kovid-19 možda mogao da kruži pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve 31. decembra. Noel MekKarti, stručnjak britanskog Medicinskog fakulteta Varvik, rekao je da je otkrivanje genetskog materijala virusa korona u italijanskim otpadnim vodama u decembru „pouzdan dokaz slučajeva da je virus bio prisutan tamo u to vreme“.

Roland Kao, profesor epidemiologije na škotskom univerzitetu u Edinburgu, navodi da je verovatno da bi bolest mogla tada kružiti, ali dodaje da taj nalaz sam po sebi ne govori da li je epidemija u Italiji nastala tada ili je posledica kasnijeg unošenja virusa u zemlju.Studija francuskih naučnika iz maja otkrila je da je muškarac zaražen virusom korona već 27. decembra, skoro mesec dana pre nego što je Francuska potvrdila svoje prve slučajeve.

La Rosa je navela da prisustvo virusa u italijanskim uzorcima otpadnih voda ne „znači automatski da glavni lanci prenosa koji su doveli do razvoja epidemije u Italiji potiču od ovih prvih slučajeva“.

Uzorci u kojima su potvrđeni tragovi virusa korona pronađeni su i u kanalizaciji iz Bolonje, Milana i Torina u januaru i februaru 2020. Uzorci uzeti u oktobru i novembru 2019. bili su negativni.